Projít si Vatikán
Foto: autorka

Projít si Vatikán

11. 3. 2021

 „Název Vatikán pochází od pahorku Vaticanus Mons, na kterém se nachází, a je odvozen ze starolatinského vates (věštec) a doslova znamená Pahorek věštců.

Odkazuje do dob starověkého Říma, kdy na něm stávala věštírna. Bažinatá část pod pahorkem se nazývala Campus Vaticanus (Vatikánské pole) a obě byly ještě v dobách pozdního císařství vně Aurelianových hradeb. „

Pokud se dostanete do Říma, musíte vidět samozřejmě kromě jiného i Vatikán a v něm všechno, co vidět lze a co stihnete…

A tak jsme poctivě vystáli před lety dlouhou frontu podél vatikánské zdi, abychom spatřili alespoň část vatikánských sbírek, Sixtinskou kapli a další zajímavosti, sešli proslulým vatikánským schodištěm, dali si oběd ve vatikánské jídelně a navštívili poté i Andělský hrad - původně Hadriánovo mauzoleum -  monumentální kruhovou stavbu v Římě, sloužící později jako papežská pevnost spojená tunelem ve hradbách s Vatikánem. Zároveň to byla rezidence a vězení. V současné době v ní sídlí muzeum věnované historii budovy a města Říma.

Kromě toho je tam hrobka 7 římských císařů a shora krásný pohled na světle zelenou Tiberu s mosty a celý Řím.

Vatikán má přes 800 občanů, z nichž většinu tvoří diplomaté (nunciové), kteří žijí v jiných zemích. Zbytek tvoří jednak kardinálové a hodnostáři papežských grémií, jednak úředníci a 101 členů Švýcarské gardy. Dalších asi 2 500 zaměstnanců, kteří  zde pracují, žije v Římě a okolí.

Švýcarská garda dostává povely v němčině. Každý příslušník této gardy pak skládá svou přísahu v mateřském jazyce např. v němčině, italštině, francouzštině.

Vatikán razí vlastní typ euromincí, jejich produkce je však přísně limitována. Díky tomu jsou mince, podobně jako vatikánské známky, vyhledávány sběrateli.

Na Svatopetrském náměstí jsou dokola umístěny v dlažbě podle světových stran kameny se znázorněním, z jakého směru vane jaký vítr – já vyfotila kámen s názvem Sirocco – nad Středozemní moře přináší bouřky a do Evropy studené a vlhké počasí a může mít sílu hurikánu. Mnoho lidí při působení Sirocca může pociťovat  i problémy s dýcháním a prach, který s sebou přináší, může ovlivnit negativně i činnost mechanických zařízení nebo vniknout do bytů.

Co by mne bývalo nejvíc zajímalo jakožto osobu velice zvídavou, by bylo samozřejmě to, co nebylo předmětem výstav, ale to, co zůstává skryto očím veřejnosti pod pevnými zámky.

A co mne nejvíc pobavilo ? Zajímavé křeslo, na kterém se zjišťovalo, zda papež není náhodou žena. A pak mne překvapil stánek s různými pánskými trenkami s malovanými naturalistickými obrázky přímo na nich – stánek stál přímo před Vatikánem na malém náměstíčku, kde začínala fronta dovnitř. Pochopitelně jsem si ho i s trenkami a malůvkami na nich taky vyfotila, ale jaksi se mi k mému vážnému povídání o Vatikánu nehodí, takže fotka není přiložena.  :-))

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.