The Backwards, skvělý
Beatles revival band

The Backwards, skvělý
Beatles revival band

1. 12. 2012

Zcela naplněný sál brněnského kulturního domu. Je něco málo po půl osmé večer, zhasínají světla. Najednou nastává úplná tma, ve které se nehlučně a neviditelně roztahuje opona a diváci se ocitají o čtyřicet let i něco více nazpět v čase. Pódium kulturního domu v městě Brně se mění v jakési pódium, možná v Liverpoolu, na jehož prknech se zjevují čtyři známé postavy. Jsou to Beatles. John, Paul, George a Ringo. Ve skutečnosti to jsou čtyři fantastičtí slovenští kluci, ale jako by jim z oka vypadli. Skupina The Backwards začíná svůj vánoční koncert. 

Již při prvních tónech přestávám vnímat skutečnost, že se nacházím jako divák v naplněném sále na koncertě. Najednou je mi snad třináct let a vidím ty kluky jako tenkrát v časopisech Bravo, hojně pašovaných z Rakouska, v naší Melodce, v Pop Music Expressu a jiných… Sedím u svého kotoučového magnetofonu Sonet B3 a zcela mě ovládá ta jejich muzika. Tenkrát jsem tu pravou atmosféru koncertu dokázal zprostředkovaně nasávat jen útržkovitě z ukázek v pořadech rakouské televize, teď mnou proniká naplno.

S přibývajícími hity s nimi postupně stárnu, už je mi možná šestnáct. Současné pocity jsou srovnatelné jen s živým koncertem skupiny Rolling Stones, jehož jsem byl účastníkem v roce 1969 ve Vídni ve Wiener Stadthalle. Tam byl však mnohem větší randál, že by se dalo opakovat: „viděli jsme Rolling Stones , ale neslyšeli“, což napsal o tom koncertu v časopise Mladý svět jeden z redaktorů, který se ho též zúčastnil.

Díky vánočnímu koncertu The Backwards se mi promítl film mládí se všemi klady i zápory, kdy jsme v beatových skupinách hlasitě přehlušili vnucované sovětské častušky hity legendárních světových skupin, v jejichž čele byli a zůstanou právě Beatles. Šedesátá léta, pocit svobody, volnosti, otevřenosti, spravedlnosti. Pak šok v roce 1968 v podobě sovětských tanků ničících silnice a dlažby našich měst, rozstřílená budova Národního muzea v Praze, mrtví. Následná normalizace a návrat prostoduchých častušek v podání bohužel i našich předních zpěváků, za což se mnozí dodnes nedokážou zastydět. Ty obludné písně nenávratně zmizely v propadlišti dějin. Interpreti však zůstávají na televizních obrazovkách. Tuto černou stopu v mém filmu však bohatě přebarvují The Backwards dalšími a dalšími nezapomenutelnými hity Beatles. Kluci na podiu o něco zestárli a změnili svůj vzhled přesně jako tehdy Beatles. Nechybí bohužel také černá vzpomínka na vraždu Johna Lennona z 8. prosince před dvaadvaceti lety. Cestou z nahrávacího studia byl zavražděn před svým domem.

Vrátil jsem se zcela do reality. Koncert graduje. Blíží se nezadržitelně konec. I po ohlášené poslední písni diváci vyžadují stále další a další přídavky. Je vyhověno. Několikrát se slovenští kluci vrací na podium za neutichajícího potlesku, pískotu a povyku fanynek. A tak ještě poslední tři. Nestačilo. Tak ještě Back In The USSR  a opravdu nakonec Merry Christmas. 

Byl to přece vánoční koncert skupiny The Backwards. 

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.