Toto jsou rozhodující parametry kvalitního běžeckého pásu
FOTO: LightField Studios/shutterstock.com

Toto jsou rozhodující parametry kvalitního běžeckého pásu

22. 11. 2020

Nelze popřít, že rok 2020 byl pro osobní fitness těžkým rokem. Ve většině měst světa jsou po většinu roku zavřeny místní tělocvičny a fitness studia, což mnoho lidí nutí, aby se začali věnovat venkovním aktivitám, jako je běh a jízda na kole.

Pokud však máte to štěstí, že máte prostor, domácí posilovna je dalším vynikajícím a bezpečným způsobem, jak zůstat fit. Investice do kvalitního běžeckého pásu zajistí, že získáte své kardio, aniž byste museli vyrazit ven. Navíc, když porovnáte náklady na množství běžeckých trenažérů s výdaji na roční členství v tělocvičně, možná zjistíte, že i ty nejlepší běžecké pásy jsou v konečném důsledku nákladově efektivnější v průběhu času.

Jak na výběr správného běžeckého pásu?

Nejprve přemýšlejte o svých fitness cílech. Ať už se jedná o zvýšený sportovní výkon, celkové zdraví a kondici nebo rehabilitaci, znalost toho, jak budete svůj běžecký pás používat, vám pomůže určit, který model si koupit. Dále zvažte svůj rozpočet. Investice do dražšího stroje vám zajistí robustnější konstrukci, delší záruku na díly, větší běžeckou plochu, vyšší maximální rychlosti a prudší stoupání. Pokud však vaše cíle nevyžadují nejnovější a nejlepší, pravděpodobně budete stejně spokojeni s levnějším modelem.

Vyzkoušejte ho

Je nezbytné vyzkoušet si běžecký pás osobně. Zde je náš seznam co je třeba skontrolovat:

  • Je odpružení a tlumení nárazů běžecké paluby na pocit komfortní?
  • Při chůzi nebo běhu narazí vaš nohy do krytu motoru?
  • Dokážete snadno obkročit palubu, když stojíte na postranicích?
  • Je monitor displeje snadno čitelný?
  • Jsou ovládací prvky snadno dosažitelné a snadno ovladatelné?

Když nemáte možnost stroj osobně vyzkoušet, vyhledejte recenze na běžecké pásy, jsou téměř stejně dobrou pomůckou při výběru. Pokud v nich nenajdete odpovědi na všechny vaše otázky, zkontaktuje se s pisateli recenzí a získáte informace z první ruky. 

Jaké jsou parametry kvalitního běžeckého pásu?

Koupě a používání běžeckého pásu může být jedním z nejrozumnějších zdravotních rozhodnutí, která můžete učinit.  Tyto stroje jsou funkční, snadno použitelné a při správném používání poskytují ideální způsob spalování kalorií, snižování hmotnosti, posilování a zlepšování kardiovaskulárního systému. Ale pozor! Vzhledem k tomu, že běžecké pásy jsou nejrozsáhlejší kategorií ve fitness průmyslu, existuje více možností než u jakéhokoliv jiného fitness vybavení. To je smíšené požehnání. Níže jsou uvedeny důležité tipy, jak maximalizovat své investice a dosáhnout svých cílů.

konzola-bezeckeho-pasu.jpg

zdroj: Alan Sau/ shutterstock.com

 

Must have běžeckého pásu

  • snadno navigovatelná konzole a obrazovka s velkým digitálním odečtem - zeptejte se sami sebe: „má daná dispozice smysl?“ Prodejce by vám měl ukázat některé základy, jako je spuštění a zastavení, ale po prvních několika minutách by měla tlačítka a konzola dávat intuitivní smysl.
  • systém tlumení nárazů - zoto je hlavní „háček“ pro téměř všechny běžecké pásy. Když chodíte rychle nebo běžíte, je paluba na pocit pevná a stabilní a přesto se poddává? Nemělo by to být „měkké“ nebo houbovité, protože tento typ polstrování může z dlouhodobého hlediska způsobit zranění kolena a také se rychle opotřebovat. Na druhé straně spektra nechcete běžecký pás, který by na pocit, jako byste běželi na asfaltu. Hledejte výrobce, který poskytuje přesvědčivé důkazy založené na výzkumu, proč jejich tlumicí systém funguje. Zeptejte se prodejce, proč si výrobce zvolil dané polstrování a jak to funguje. V systému by měla být nějaká jiná metodika než pouhé vložení gumových rozpěr nebo tlumičů.Kromě odpružení některé běžecké pásy dokonce zacházejí tak daleko, že provádějí automatické úpravy rychlosti pásu, aby kompenzovaly drobné odchylky v rychlosti chodidel během tréninku - technologie, která navrhuje, aby vaše cvičení bylo pro vaše tělo pohodlnější a snazší. Testovací cvičení v obchodě vám pomůže zjistit, zda tyto funkce váš trénink opravdu vylepšují. Nezapomeňte, že stojí za zvážení cokoli, díky čemu bude váš workout pohodlnější a snáze se ho budete držet.
  • elektronické funkce - mnoho běžeckých trenažérů má spektrum funkcí, které lákají kupující, od ventilátorů a interaktivity až po zobrazení spálených kalorií. Zvažte, co je pro vás důležité a jak to budete používat. Klíčem je hledat elektronické funkce, které jsou motivující i podnětné. Hledejte elektronický balíček, který bude růst s vámi, jak budete postupovat a takový, který bude vyhovovat potřebám ostatních uživatelů ve vaší domácnosti. K nejefektivnějším funkcím patří intervalové programy, funkce rychlého spuštění a specifické ID uživatelů, které lze přizpůsobit a mohou ukládat minulé tréninky, aby se mohli v budoucnu používat.
  • adekvátní motor - tohle se stalo jedním z nejvíc matoucích dat ze všech. Nenechte se zmást rétorikou „větší je vždy lepší“. Ve skutečnosti je motor s nepřetržitým provozem 2,0  HP a vyšší dostatečný pro prakticky každého uživatele, pokud jsou ostatní komponenty vysoce kvalitní (nepřetržitý provoz je míra výkonu při pravidelném předpokládaném používání a je mnohem smysluplnější než výkon „špičkového“ výkonu). Například dobrý chladicí mechanismus snižuje teplo na motoru a dalších klíčových součástech - prodlužuje životnost a opotřebení těchto dílů. Velký motor se špatným chladícím mechanismem vede ke špatné kombinaci, která pravděpodobně povede k předčasnému opotřebení dílů a také ke špatnému výkonu. Dívejte se na běžecký pás jako na systém se sladěnými komponenty, nejen na jednotku s „velkým“ nebo „tichým“ motorem.

 

 bezecky-pas.jpg

zdroj: AlexLMX/shutterstock.com

Funkce a motivace

Základní z hlediska fitness jsou: uplynulý čas, vzdálenost, rychlost a sklon. Míra spálených kalorií může být také motivací. Zvažte, jaké další informace nebo funkce vám pomohou udržet motivaci každý den. Nikdo to za vás nemůže zodpovědět. Přemýšlejte o tom, co u vás v minulosti fungovalo a co ne. Mezi nejužitečnější přidané funkce patří:

  • monitor srdeční frekvence - měření vaší srdeční frekvence (HR) je nejjistější indikátor pokroku a správné intenzity. Každý má cílové rozmezí srdeční frekvence, ve kterém by měl pracovat. Příliš vysoká a riskujete zranění. Příliš nízká a nedosáhnete svých cílů. Nejlepší běžecké pásy skutečně upraví rychlost při měření vaší srdeční frekvence, aby zajistili, že zůstanete v tomto rozsahu.
  • přednastavené a vlastní programy - jedním z hlavních důvodů, proč lidé ukončují program, je nuda. Běžecký pás, který poskytuje nesčetné množství programů, pomůže udržet workout svěží a plný rozmanitosti. Skvělou funkcí je také možnost přizpůsobit program vašim konkrétním potřebám.
  • uživatelský profil / ID - samostatní ID uživatelů, která ukládají data pro jednotlivé uživatele, jsou ideální pro rodiny, manžele a manželky nebo tréninkové partnery a jsou skvělá pro soutěžení s ostatními a proti vám samotným. Uživatelská ID vám umožňují udržovat si vlastní počítadlo kilometrů, ukládat databázi informací o cvičení a vytvářet vlastní dráhy na základě vašich osobních preferencí a cílů. Je to skvělý způsob, jak měřit pokrok.
  • intervalový trénink - znamená období vysoké intenzity v kombinaci s obdobími nižší intenzity - velmi účinný prostředek k rychlému zvýšení úrovně kondice. Hledejte model, který nabízí četné možnosti intervalového tréninku. Typický program pracuje s nastavením minutového odpočinku a minutového workoutu. Programování by mělo být nastaveno tak, aby vše, co musíte udělat, bylo jednorázové nastavení doby odpočinku, jednorázové nastavení workoutu a odtud to už převezme stroj.

Dokonce i menší věci, například to, jak hezky běžecký pás vypadá nebo jak by vyhovoval barvám vašeho obývacího pokoje, se mohou ukázat jako bod, který je třeba zvážit. Pokud si nejste jisti, projděte nabídkou trhu a poté si znovu přečtěte tuto příručku.

 

Zdroj informací:

sport
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...