Povinné ručení prošlo změnami. 
O kterých byste rozhodně měli vědět?
Ilustrační foto:: shutterstock.com/712608241

Povinné ručení prošlo změnami.
O kterých byste rozhodně měli vědět?

19. 11. 2020

Že je povinné ručení zase o kousek dražší, to zjistíte, i kdybyste nechtěli. Zkrátka přijde složenka zase na vyšší částku než před rokem.

Ale to není jediná změna, která se v povinném ručení odehrála od roku 2018, kdy velké zdražování povinného ručení započalo. Třeba zelená karta už nemusí mít zelenou barvu, nebo minimální limit ručení už nemusí stačit.

Připravme se na další zdražování, i přes dostupnost online srovnání cen

V oblasti povinného ručení řidiče nejvíce trápí jeho zdražování. Základní pravidla tohoto pojištění se totiž nemění tak rychle jako jeho cena, přičemž vůbec nejde o pojištění samotného řidiče, ale těch, koho svým zaviněním nabourá a poškodí. Výjimkou jsou jen asistenční služby, které se nově vztahují i na majitele vozu, na který je povinné ručení uzavřeno.

Ani letos vás však nepotěšíme. České povinné ručení už dávno nepatří k nejlevnějším. Na rok 2020 bylo nahlášeno zdražení v průměru o 3 procenta, na rok 2019 o 4 procenta, v některých městech a u vybraných kubatur se v posledních letech zdražovalo i o 20 % a více. V roce 2021 se snad dá očekávat nižší míra růstu cen, neboť provoz na silnicích měl po několik měsíců svá omezení, a tak mohly pojišťovny řešit méně škodních událostí. Jisté je, že zdražení budeme čelit i v roce 2021, nejvíce v případě mladších řidičů, kteří podle dlouhodobých statistik bourají mnohem častěji. Nejistá je zatím jen výše nárůstu cen.

Proto i ty, kdo si již zvykli šetřit pomocí online srovnání povinného ručení, čeká při uzavírání pojištění odpovědnosti z provozu vozidla na další rok zase o něco vyšší cena, v průměru bude dělat okolo tří tisíc dvou set korun. Roli tu podle pojišťoven hraje především zvyšování finanční náročnosti škod.

Zelená karta na bílém papíře? Už to jde!

Jestliže máte povinné ručení již několik let a děsí vás rychlejší nárůst ceny, než jsou zmíněná 4 %, rozhodně byste se měli pokusit vyhledat nabídky od konkurenčních pojišťoven a nové povinné ručení si sjednat online (nejpozději 7 – 8 týdnů před výročím původního povinného ručení, abyste jej stihli včas vypovědět). Zelenou kartu si už totiž můžete vytisknout i doma, na černobílé tiskárně.

Od letních prázdnin roku 2020 totiž platí, že zelená karta nemusí být vytisknutá na zeleném papíru, policistům už bude stačit i její černobílé provedení na papíře bílém. To usnadňuje online sjednávání povinného ručení, neboť černobílou tiskárnu má doma většina z nás. Už nemusíme čekat, než nám pošta doručí zelenou kartu z pojišťovny. 

Tato novinka je přechodným opatřením do roku 2022, od kdy začnou naplno platit elektronické verze zelených karet. My coby řidiči s sebou už pak nebudeme muset vozit žádné zelené a ani bílé papírky. Potvrzení o zaplacení povinného ručení už si totiž policisté najdou ve své databázi. Podobně platí tato opatření napříč Evropskou unií.

Minimální limit 35 milionů? Škody na zdraví nebo životě bývají často i vyšší!

Nová podoba občanského zákoníku u nás sice platí od roku 2012, ale spousta řidičů si ještě neuvědomila, že díky němu byla u nás zavedena možnost požadovat vysoké odškodnění za újmy na zdraví, jako bolestné, za ztížení společenského uplatnění a logicky i za škody pozůstalým za ztrátu života jejich blízkého či blízkých.

I přesto si mnoho řidičů stále sjednává povinné ručení na minimální limit, tedy 35 milionů korun. V praxi pak tento limit někdy nestačí, všechny škody nad něj jdou na vrub viníka dopravní nehody. Odborníci na pojistný trh a povinné ručení doporučují navýšit limit alespoň na 50 milionů korun. Může vás to ochránit před nepříjemně vysokým dluhem.

Asistence je podstatnou součástí povinného ručení

Pojišťovny se v posledních letech, kdy se zostřila konkurence na trhu, soustředí na zpestření a zdokonalení asistenčních služeb, které jsou součástí povinného ručení. Z asistenčních služeb se stal jeden z hlavních parametrů pro výběr povinného ručení, neboť se poskytují i těm, kdo má povinné ručení uzavřeno, nikoliv jen obětem nehody.

Dnes je už standardem, že asistenční služby jsou poskytovány nejen při samotné nehodě, ale i při poruše vozu. Proto při srovnávání povinného ručení nově věnujte svou pozornost i rozsahu asistence. Možná budete překvapeni, jak moc se u jednotlivých pojišťoven liší! Pojišťovny nabízejí i nadstandardní asistenci, ta už ale není v ceně povinného ručení.

auta povinné ručení
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...