Téměř tři čtvrtiny lidí v Česku
jsou hrdé na své občanství

Téměř tři čtvrtiny lidí v Česku
jsou hrdé na své občanství

23. 11. 2012

Téměř tři čtvrtiny lidí v Česku jsou hrdé na to, že jsou českými občany. Po loňském výrazném propadu, kdy podíl lidí pyšných na své občanství klesl na historické minimum, tak hrdost obyvatel České republiky opět vzrostla. Podle průzkumu agentury STEM přibližně dvě třetiny lidí také cítí sounáležitost s Evropou, ale zájem o evropské občanství je menší.

Mezi lety 1998 a 2010 kolísal podíl lidí pyšných na české občanství mezi 72 a 85 procenty. Loni se ale oproti roku 2010 prudce snížil ze čtyř pětin na přesně dvě třetiny Čechů, tedy na historicky nejnižší hodnotu. Letos se podíl hrdých Čechů opět dostal téměř ke třem čtvrtinám, od loňska vzrostl o pět procentních bodů na 71 procent.

Většina Čechů se také cítí být Evropany. V listopadu loňského roku se míra pocitu sounáležitosti s Evropou dostala na nejnižší úroveň od roku 2005, kdy ji STEM začal měřit, ale letos zase rostla, stejně jako hrdost lidí na české občanství. Sounáležitost s Evropou nyní vyjádřilo v průzkumu STEM 68 procent dotázaných, o čtyři procentní body více než loni.

Agentura položila lidem i hypotetickou otázku, zda by stáli o dvojí občanství - ČR a Evropské unie. Takové možnosti by v současnosti využilo jen asi 40 procent Čechů a Moravanů, stejně jako loni.

Kladný vztah k českému i evropskému občanství vyjadřují většinou lidé ve věku do 29 let, vysokoškolsky vzdělaní lidé, příznivci pravicových politických stran a nejčastěji ti, kteří by při opakovaném referendu hlasovali pro vstup Česka do EU. "Výzkum tak ukazuje, že česká a evropská identita se nejen nevylučují, ale navzájem posilují," dodala agentura STEM.

Česká republika občanství průzkum
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.