Jodie Fosterová: oscarová
intelektuálka s tajemstvím

Jodie Fosterová: oscarová
intelektuálka s tajemstvím

18. 11. 2012

Má červený diplom, dva Oscary, dva syny neznámo s kým, nejasnou sexuální orientaci a pověst inteligentní enigmatické hvězdy. Americká herečka Jodie Fosterová zanechává svůj výrazný rukopis v širokém rejstříku filmů od rodinných ság až k hororům. Též režisérka a producentka, v pondělí padesátiletá, si pečlivě chrání své soukromí.

Možná i proto, že celebritou je prakticky od narození. Před kameru vpochodovala ve třech letech v reklamě díky ambiciózní matce. První film natočila v osmi a do roku 1976, kdy vznikl Taxikář Martina Scorseseho, měla za sebou už 15 filmů a seriálů.

Role Iris v Taxikáři jí vynesla nominaci na Oscara. Part vyzáblé prostitutky jí změnil život. Skandál kolem údajného zneužívání dítěte ale nebyl na místě. Zvláštně vyspělá Jodie moc dobře věděla, co hraje: „Strávila jsem hodiny s psychiatrem, abych dokázala, že jsem dost normální na roli šlapky.“ V témže roce se objevila i v kanadské kultovce Děvčátko, které bydlí na konci ulice.

Kruté Mlčení jehňátek

Oba Oscary k ní putovaly ještě před třicítkou: za roli ucouraně vyzývavé servírky Sáry Tobiasové ve Znásilnění (1988) a za part ctižádostivé agentky FBI Clarice Starlingové ve skvělém kultovním psychothrilleru Mlčení jehňátek (1991). „Krutost může být velmi humánní a může být kulturní, ale je nepřijatelná,“ prohlásila v děkovné řeči při přijímání druhé ceny.

Další nominaci jí vynesla zajímavá role poustevnice žijící mimo civilizaci ve snímku Nell z roku 1994.

Nevšední intelekt Alicie Christian Fosterové, vlastní rodinou přezdívané Jodie nebo taky Load (nálož) pro nadměrný obsah jejích plenek, se projevoval už od malička. Mluvila v devíti měsících a četla ve třech letech.

Dcera válečného hrdiny

Narodila se do rodiny podplukovníka letectva Luciuse Fishera Fostera III., který se zúčastnil bitvy o Anglii a hollywoodské publicistky Evelyn Fosterové, jako nejmladší ze čtyř sourozenců. Matka děti od útlého věku vodila po filmových a reklamních konkurzech.

Do jejích pozdějších studií na Yaleově univerzitě udeřil v březnu 1981 blesk v podobě pokusu o atentát na tehdejšího prezidenta Ronalda Reagana, jehož pachatelem byl John Hinckley, duševně vyšinutý fanoušek Jodie. Bezstarostná studentka se ocitla ve víru emocí davu, ale ustála to.

Později kvůli vlastním synům Charlesi a Kitovi dočasně pověsila na hřebík vlastní úspěšnou produkční společnost Eggs Production.

Drobná hvězda Fosterová má údajně IQ 140, měří 158 centimetrů a nikdy nestudovala herectví. Pěstuje kickbox, jógu, karate, aerobik a vzpírání. Má kabriolet, sbírá luxusní kuchyňské nádobí a černobílé fotografie.

Též miluje zdravou stravu a její nejoblíbenější knihou je Franny a Zooey od J. D. Salingera. A myslí si, že „být normální není něco, oč je třeba usilovat, ale čeho je třeba se zbavit“.

Hollywood výročí
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%