Praha 1 udělí zpěvačce Haně
Hegerové čestné občanství

Praha 1 udělí zpěvačce Haně
Hegerové čestné občanství

25. 1. 2012

Legendární umělkyně Hana Hegerová se stane čestnou občankou městské části Praha 1. „Oficiální ocenění zpěvačky za celoživotní dílo proběhne během února,“ řekla mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

Hana Hegerová se narodila 20. října 1931 jako Carmen Farkašová v bratislavské rodině bankovního ředitele. Působila v divadle v Žilině a v roce 1954 debutovala ve filmu Jiřího Krejčíka s názvem Frona v titulní roli pod uměleckým jménem Hana Čelková.

V roce 1957 působila v bratislavské Tatra revue, kde se poprvé představila jako zpěvačka. Od roku 1961 vystupovala v pražském divadle Rokoko, poté v divadle Semafor, kde hrála v Dobře placené procházce. S kolegy ze Semaforu hrála i ve filmu Kdyby tisíc klarinetů.

Legendární diva dosáhla řady mezinárodních úspěchů. V roce 1967 vystoupila s francouzsky zpívanými písněmi v pařížské Olympii a na Světové výstavě v Montrealu. V 70. letech 20. století se umisťovala pravidelně v první desítce ankety Zlatý slavík.
V roce 2002 obdržela Hegerová od prezidenta Václava Havla medaili Za zásluhy. Je držitelkou rytířské hvězdy francouzského Řádu umění a literatury. V loni v srpnu zpěvačka ohlásila konec své kariéry.

osobnosti zpěvák
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...