Mám ráda kuchařské knihy - díl LVIII. Proč si neudělat domácí těstoviny?
Ilustrační fotografie z pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - díl LVIII. Proč si neudělat domácí těstoviny?

29. 3. 2020

Dobrý den přeji všem příznivcům dobrého jídla.

Současná situace s koronavirem mě inspirovala k napsání dnešního článku. Spousta z vás má doma třeba vnoučata, nemohou do škol, a tak přemýšlí, co jim uvařit dobrého. 

Našla jsem ve své sbírce pár jednoduchých receptů. Věřte, že jejich příprava není nic složitého. A myslím si, že jim zachutnají. Vždyť takové "kuchaření" s babičkou či dědou bývá někdy i zábava a pak se na něj i rádo vzpomíná. Až na ten tvůrčí nepořádek nejen na kuchyňském stole, ale i na rukách a tvářích malých kuchtíků. 

Ale začněme hezky od začátku. 

Těsto na domácí těstoviny zná určitě každý z vás. Ale pro pořádek jej napíšu :

Široké nudle 

2 vejce, 2 půlky skořápky vody, 1 lžička másla, hrubé nebo polohrubé mouky dle potřeby 

Čtverečky čili flíčky 

2 vejce, 2 lžíce vody, hrubá mouka dle potřeby. 

Špagetové nudle 

2 vejce, za 2 půlky skořápek vody, hrubá mouka dle potřeby 

Uděláme tužší těsto a vyválíme jej na plát asi 2 mm silný. Necháme jej po obou stranách trochu oschnout, pak jej sbalíme naplocho na pruh asi 5 až 6 cm široký. Širokým nožem krájíme 2 mm široké nudle. Hned je házíme do vařící osolené vody, zamícháme dlouhou vidlicí, aby se rozdělily a dobře provařily. Po 6 minutách ochutnáme, jsou-li uvařené, a scedíme je. 

Další recept je zajímavý, možná by stálo za to jej vyzkoušet. 

Makaróny 

Z neoschlého těsta jako na široké nudle nakrájíme pruhy 3 cm široké a z nich čtverce o straně 3 cm. Nabalíme je na špejli a dobře stiskneme, aby držely. Vaříme v osolené vodě 6 až 7 minut. Poznámka : Příprava makarónů tímto způsobem je poněkud pracná a lze jich takto připravit pouze malé množství pro 1 až 2 osoby, nebo jako zavářku do vývaru, např. hovězího. 

A teď nějaký recept, co vy na to? 

Nudlové čtverečky s krupicí 

Nudlové těsto ze 2 vajec, 1 lžička másla, 1/8 l (125 ml) jemné krupice, sůl, tuk na formu

Z těsta nakrájíme čtverečky a uvaříme je v osolené vodě (7 minut). Krupici osmažíme dozlatova, přidáme k ní máslo, uvařené čtverečky dobře promícháme, vložíme do vymaštěné zapékací mísy, pokropíme máslem a zapečeme. Podáváme k pečením, rybě nebo k dušené zelenině.  

Makarónový koláč pod dušenou zeleninu

20 dkg makarónů, 3 vejce, 1/4 l mléka, sůl

Dušená zelenina : špenát, kapusta, hrášek, rajčata, brukev, apod. 

Makaróny rozlámeme, uvaříme v osolené vodě a necháme okapat. Z osolených bílků ušleháme tuhý sníh a lehce do něho zamícháme žloutky i makaróny. Směs vložíme do vymaštěné hluboké zapékací mísy a pečeme 1/2 hodiny. Vyklopený koláč pokryjeme dušenou zeleninou. Domácí makaróny lze pochopitelně nahradit těmi kupovanými. 

Grilované makaróny 

1/4 kg makarónů, sůl, 1 lžíce másla, 1,5 lžíce polohrubé mouky, 1 šálek mléka, trochu vývaru, muškátový oříšek, 15 dkg čedaru nebo parmezánu, tuk a strouhaná houska na vymazání

Makaróny vaříme v osolené vodě cca 15 minut a scedíme. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem a vymícháme na hustou omáčku. Po odstavení z ohně přimícháme strouhaný sýr. Směs dáme do vymaštěné, strouhanou houskou vysypané nízké zapékací formy, posypeme zbylým sýrem, pokapeme máslem a zapečeme do růžova. Pozor na zhnědnutí sýra, aby nebyl hořký. 

P. S. Inspiraci k článku jsem čerpala ze své sbírky kuchařských knih a zápisků. A přeji všem dobrou chuť. 

     Váš Karfík. 

 

 

 

 

 

 

 

 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.