Zemi zasáhla mohutná
geomagnetická bouře

Zemi zasáhla mohutná
geomagnetická bouře

23. 1. 2012

Silná sluneční erupce vyvolala geomagnetickou bouři, jejíž částice bičují Zemi. Američtí odborníci sice upozorňují, že jde o největší takovou bouři za uplynulých sedm let, vážnější problémy však neočekávají.

Erupce nastala v blízkosti středu Slunce v neděli večer. Do vesmíru vyvrhla částice, které se k Zemi pohybují rychleji a s větší energií než běžný „sluneční vítr“. Jde o součást většího nárůstu solární aktivity, který má vyvrcholit kolem roku 2013.

„Ta erupce sama o sobě nebyla ničím zvláštním, vyvrhla však koronální hmotu, která se pohybuje velmi velkou rychlostí čtyř milionů mil za hodinu (6,4 milionu kilometrů za hodinu),“ řekl Doug Biesecker z amerického Národního úřadu pro výzkum oceánů a atmosféry (NOAA).

Bouře s množstvím vysokoenergetických protonů už podle něj Zemi začala „bombardovat“ a ustat by měla až v průběhu středy. Pozorovatele noční oblohy může v úterý v noci potěšit úchvatnou polární září.

Bouře je nejsilnější od roku 2005, na pětibodové stupnici zaujímá třetí příčku. Podle Bieseckera jde o bouři silnou, nikoliv však vážnou. To znamená, že může narušit chod počítačů v družicích obíhajících Zemi a radiokomunikaci v polárních oblastech, které bývají bouřemi ohroženy nejčastěji.

„Nečekáme, že nás tato událost nijak závažněji zasáhne. Obavy by si měli dělat lidé, kteří potřebují navigační systém GPS s přesností na centimetry, nikoliv lidé, kteří chtějí vědět, kam mají jet 30 metrů před zatáčkou,“ shrnul předpokládané dopady bouře Biesecker.

Solární erupce neboli bouře je jev, při němž jasně zářící okolí Slunce (tzv. koróna) vyvrhuje za vysoké teploty elektrony, protony a těžší ionty. Ty se pohybují velkou rychlostí a vytvářejí záření, které reaguje s elektromagnetickým polem Země.
Sluneční aktivita se obměňuje v jedenáctiletých cyklech. V tzv. slunečních maximech je počet erupcí vyšší než obvykle. Většinu částic odrazí magnetické pole Země, část jich ale proniká atmosférou a způsobuje magnetické bouře doprovázené vysokou poruchovostí počítačů, poruchami navigace, rušením rádiových vln i výpadky elektrického proudu. V krajních případech mohou bouře zničit satelity a elektrické rozvody.

V roce 1989 zůstalo kvůli sluneční erupci bez proudu šest milionů lidí v kanadském Québeku. Loni v listopadu narušila další solární bouře komunikační systémy na Zemi.

sluneční erupce Země
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.