5 zlodějů, kteří nás v zimě okrádají o krásnou pleť
Ilustrační foto: ingimage.com

5 zlodějů, kteří nás v zimě okrádají o krásnou pleť

11. 12. 2019

Mráz, silný vítr, rychlé střídání teplot. Těmto, a ještě mnoha dalším negativním vlivům musí naše pokožka v zimě odolávat. Nejvíc přitom trpí jemná pleť obličeje. Jak ji ochránit, aby zůstala i v chladném období roku v té nejlepší kondici?

V zimě pleť potřebuje specifickou ochranu podle aktuálního počasí. Záleží i na tom, zda se pohybujeme ve městě, nebo dlouhodobě pobýváme venku v přírodě. Jinou ochranu vyžaduje pleť při pobytu na horách, jinou, musíme-li trávit většinu času v přetopené kanceláři. 

Zloděj č. 1 a 2: Vítr a mráz
Vítr a mráz pokožku vysušují. Proto by kosmetické přípravky používané v zimě měly být dostatečně výživné a poskytovat pokožce dlouhodobou ochranu. Potřebná je samozřejmě i hydratace, neboť pouze dobře hydratovaná pleť je schopna odolávat vnějším podmínkám, lépe se regeneruje a vrásky se na ní tvoří pomaleji než u pleti, které vlhkost chybí. 

Zloděj č. 3: Slunce
Také sluneční paprsky můžou být v zimě velmi intenzivní, což platí zvláště při pobytu ve vyšších nadmořských výškách. Krémy s vysokým ochranným faktorem (30 nebo 50) jsou proto na horách nezbytností, ale mnoho žen je už běžně používá při každodenní péči o pleť.

Zloděj č. 4: Rychlé střídání teplot
Pleti v zimě nesvědčí časté přechody z venkovního do vnitřního prostředí. „V chladném počasí se cévky v podkoží stáhnou. Jakmile přejdete do tepla, zase se roztáhnou. Pokud se tento jev opakuje často, může snadno dojít k dlouhodobému začervenání pokožky. Taková pleť se stává hypersenzitivní a může se u ní začít projevovat kuperóza (popraskané žilky) nebo dokonce rozacea (kožní onemocnění),“ varuje kosmetička Klaudia Nawaisehová z české značky kosmetiky Essenté.

Zloděj č. 5: Horká koupel
Spěcháte v zimě vymrzlí domů s představou vany plné horké vody? Zadržte… Zima je zátěžovou zkouškou nejen pro jemnou pleť obličeje, ale i pro pokožku celého těla. Protože se více oblékáme, kůže méně dýchá a je hrubší než v létě. Horké koupele jí nesvědčí, protože ji ještě více vysušují.

Samozřejmě nejen krásná, ale především zdravá by měla být naše pleť. Rozhodně doporučujeme, abyste si nechali zkontrolovat jakékoli podezřelé změny na kůži. Důležitá je zejména kontrola mateřských znamének, a to minimáoně jednou za rok. Například Vojenská zdravotní pojišťovna nabizí svým klientům příspěvek ve výši 400 korun právě na vyšetření kožních znamének.

móda péče o pleť
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.