Mám ráda kuchařské knihy - díl LV.
Ilustrační fotografie z pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - díl LV.

10. 12. 2019

Dobrý den přeji všem příznivcům dobrého jídla. Blíží se nejkrásnější svátky roku, a tak si myslím, že pár receptů na úpravu kapra by se mohlo hodit. Tentokrát jsem vybrala recepty na marinovaného kapra.

Kapr marinovaný po třeboňsku - pro 6 osob 

6 porcí kapra, sůl, 60 gr oleje a 30 gr kaparů.

Na marinádu: 1/4 l octa, 1/2 l rybího vývaru nebo vody, 100 gr cibule nakrájené na kolečka, kousek citronové kůry, 10 zrnek pepře, 8 zrnek nového koření, 2 hřebíčky, 2 bobkové listy a sůl

Porce kapra zbavené šupin omyjeme, osušíme, osolíme a upečeme na rozehřátém oleji do růžova. To trvá asi 10 až 12 minut. Upečené necháme na sítě okapat. Do hrnce nalijeme ocet, rybí vývar zhotovený z odkrojků ryb nebo vodu, přidáme cibuli, citrónovou kůru, koření a sůl. 20 minut povaříme a necháme vychladnout. Upečené vychladlé porce kapra narovnáme do kameninové nádoby, posypeme je rozsekanými kaparami, zalijeme připravenou marinádou, zakryjeme a postavíme přes noc do chladu.

Podáváme jako samostatný pokrm nebo předkrm. 

Kapr marinovanýpo orientálsku-pro 6 osob

6 porcí vařeného nebo pečeného kapra, 3 tvrdší rajčata, 2 sterilované červené papriky (kapie), 2 kyselé okurky, 100 gr cibule, 3/16 l octa, 1/8 l vody, 1/16 l oleje, trochu soli a mletého pepře, 1 lžička plnotučné hořčice,1 lžička worchesterské omáčky.

Oloupanou cibuli, rajčata a kyselé okurky nakrájíme na tenká kolečka. K tomu přidáme na obroučky nakrájenou papriku, trochu vše osolíme a promícháme. Z uvařených nebo upečených porcí kapra odstraníme kosti, porce narovnáme do hlubší skleněné mísy a posypeme je připravenou zeleninovou směsí. Do hrnečku dáme hořčici, worchesterskou omáčku, sůl, pepř, ocet, vodu a olej. Dobře rozkvedláme a nalijeme na připraveného kapra. Takto upraveného kapra postavíme na kratší dobu do chladu.

Podáváme jako samostatný pokrm s chlebem. 

Kapr marinovaný po zahradnicku - pro 6 osob. 

6 porcí kapra, 1 1/2 l vody, sůl, 250 gr zeleniny (mrkev, petržel, celer), 60 gr cibule, 15 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, bobkový list a tymián (koření dáme do plátěného pytlíčku), 250 gr okořeněné majonézy, 5 lžic vývaru z uvařeného kapra a na zdobení sterilovaná paprika (kapie), hlávkový salát a citrón.

Okořeněná majonéza

350 gr základní majonézy, 2 lžíce octa nebo citronové šťávy, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 lžička moučkového cukru, trochu mletého pepře, trochu soli, 1 lžička worchesterské omáčky

Základní majonézu dáme do porcelánové misky a přidáme ostatní přísady a dobře promícháme metlou.

Do většího kastrolu nalijeme vodu, přidáme sůl, na nudličky nakrájenou zeleninu a cibuli, koření a tuto směs necháme asi 25 minut povařit. Porce kapra opláchneme, osolíme, vložíme do mírně vařící vody  se zeleninou, necháme přejít var, pak kastrol stáhneme na okraj plotny a mírným varem vaříme kapra celkem asi 18 minut. Uvařené porce kapra necháme ve vývaru vychladnout. Pak porce kapra vyndáme a odstraníme z nich kosti. Z vývaru vyjmeme koření, zeleninu scedíme a okapanou rozprostřeme na podlouhlou mísu. Na zeleninu narovnáme porce kapra, které pak přelijeme okořeněnou majonézo, rozředěnou pěti lžícemi rybího vývaru. Povrch politých porcí kapra posypeme jemně rozsekanou paprikou. Okraje rybí mísy ozdobíme rozpůlenými kolečky citrónu a hlávkovým salátem. Podáváme jako předkrm nebo večeři.

Přeji všem dobrou chuť. 

Recepty jsem vybrala z knihy Jihočeský kapr v naší a zahraniční kuchyni r. v 1979. Autor Vilém Vrabec. 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.