Vánoční sladkosti v Evropě
Italská vánoční dobrota panettone. Foto: pixabay.com

Vánoční sladkosti v Evropě

13. 12. 2019

Vánoce mají sladkou chuť. Po celé Evropě. Čtěte, co nesmí chybět na vánočním stole ve vybraných zemích Evropy. 

1. Kletzenbrot – rakouský křížalový chléb 
Kletzenbrot je ztělesněním kvalitní a výživově hodnotné pochoutky, na které si můžete pochutnat zejména v Rakousku. Jde o křížalový chléb, ovocný chlebíček, biskupský chlebíček… Zkrátka o „chléb“, do kterého patří velké množství sušených jablek, hrušek i exotického ovoce, fíky, datle, hrozinky, ořechy a koření.Je tmavý a vzhledem k použitým ingrediencím také pěkně těžký. Jako jedlý suvenýr ho pořídíte i na tradičních rakouských adventních trzích. Některé rakouské rodiny se drží tradice a kletzenbrot rozkrajují až na Štědrý den? Na zapití se k němu hodí spíše horký ovocný punč než svařené víno.

2. Risgrynsgröt – skandinávská rýžová kaše 
Pokud byste někomu ze skandinávských zemí naservírovali rýžovou kaši, určitě by si s ní asocioval Vánoce. Rýže vařená v mléce se před servírováním posype skořicí smíchanou s cukrem a navrch patří kousek másla, který se na horkém pokrmu rozpustí a dodá mu šmrnc. Ať už se rýžová kaše či rýžový pudink jmenuje risgrynsgröt, julgröt, či tomtegröt, jde o vydatnou pochoutku, která se ve skandinávských zemích podává ve vánočním čase a zapíjí se obvykle pivem. Jednu porci hospodyňky odnášely třeba na půdu pro skřítky nazývané nisser? Měly zajistit tak pro skřítky dostatek síly na to, aby mohli Julemandovi pomoci s nošením dárků. 

3. Turrón - španělský vánoční nugát
Ať už byl do Evropy a potažmo do Španělska dovezen odkudkoliv, snad z arabských zemí, jedno je jisté: bez turrónu si španělské Vánoce snad ani nejde představit. K dostání je tvrdý nugát (turrón duro), měkký nugát (turrón blando), nugát s celými ořechy, nugát v tenké oplatce, v čokoládě, s kandovaným ovocem, marcipánové „nugátové“ tyčinky. Za nejlepším, skutečně tradičním nugátem musíte do Turrón de Alicante? V oblasti kolem Alicante a Jijony ve Valencii má totiž tato španělská vánoční pochoutka kořeny zapuštěny snad nejhlouběji. 

4. Kourambiedes - řecké sušenky
Na první pohled nejsou ničím výjimečné, po ochutnání si je nejspíš zamilujete. Řecké vánoční sušenky kourambiedes se připravují podle různých receptů, obvykle mají tvar zploštělé kuličky a na povrchu je do nich zapíchnutý (či zapíchnutý a po upečení opět vyndaný) celý hřebíček. Pečou se z lahodného mandlového těsta, které obsahuje i trochu koňaku, brandy či některého z likérů pocházejících z řeckých ostrovů. Ochutnat můžete rovněž variantu ochucenou tradičním anýzovým ouzem. Těsně po vytažení z trouby se kourambiedes obalují v silné vrstvě moučkového cukru? Jsou tudíž – tak jako všechny řecké sladkosti – patřičně sladké.

5. Panettone -  italská bábovka
Vánoce bez panettone nebo jeho „bratříčka“ pandora si neumí představit žádný Ital. Vysoké a nadýchané vánoční bábovky nesmějí chybět na štědrovečerní tabuli, jedí se jako dezert nebo i k snídani, zabalené v pěkných krabicích se nosí jako dárky. Zatímco na pandoru si pochutnají ti, kteří si potrpí na minimalismus a čistou chuť těsta bez dalších tuhých přísad, panettone obsahuje navíc kandované ovoce a někdy kousky čokolády či ořechů. Panettone pochází z Milána, pandoro z oblasti kolem Verony. Recept, jak docílit toho, aby panettone mělo typický tvar houby, je prostý? Těstem formu naplníte až po okraj a ono při pečení jednoduše přeteče. Pandoro má tvar hvězdy, na který je potřeba speciální forma. 

6. Bûche de noël z Francie
To je tradiční francouzské vánoční poleno či, chcete-li, roláda, která se na Vánoce připravuje v různých variantách snad ve všech francouzských domácnostech. Je velmi oblíbená – a není divu, mezi nepřeberným množstvím druhů si to své poleno najde každý. Obvykle jde o roládu z piškotového těsta plněnou kakaovým krémem, s čokoládovou krustičkou na povrchu a slavnostně ozdobenou třešněmi či brusinkami. Povrchová úprava rolády hraje zejména ve vánočním čase důležitou roli. "Bûche de noël má skutečně inspiraci v polenu. Symbolizuje to, že se o Vánocích rodina sejde u jednoho krbu, kde hoří silné poleno dřeva, které dává domovu příjemné teplo a světlo," říká Gabriela Špurková z CK Rady na cestu. 

7. Azevias - portugalské plněné taštičky
Naplníte-li kapsičky z těsta ze světlé mouky mandlemi, sušeným ovocem, ale i fazolkami či jinými přísadami podle chuti (a rodinné tradice), usmažíte je a posypete moučkovým cukrem, vznikne typická portugalská vánoční pochoutka zvaná azevias. Ty nejtradičnější pocházejí z oblasti kolem Alenteja, ale oblíbené jsou v celé zemi i bývalých koloniích. 

recepty Vánoce
Hodnocení:
(4.9 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%