Jak se starat o vánoční stromek
FOTO: Mountfield.cz

Jak se starat o vánoční stromek

5. 12. 2019

Jaký by měl být vánoční stromek? Co největší, pravidelně rostlý, s hustými větvemi. Měl by krásně vonět. A také by měl vydržet bez opadání alespoň do Tří králů. Jak takový strom najít?

Vybrat si smrk, borovici, nebo jedli? Jak se o stromek starat? Na všechny tyto otázky Vám odpovíme.

Vánoční stromky se v současné době pěstují v pravidelných řadách na speciálních farmách, kde na místo každého uříznutého hned přijde nová sazenice. Barbarské nájezdy na mladé stromky volně rostoucí v lese jsou už dávno zbytečné – proč se namáhat a riskovat vysoké pokuty, když stačí pohodlně vybírat z nádherných živých stromků za rozumnou cenu?

Smrk, borovice, nebo jedle?
Jaký druh stromku však vybrat? V ČR se nejčastěji prodává kavkazská jedle, smrk ztepilý nebo pichlavý a černá borovice. Liší se tvarem a hustotou koruny, umístěním jehličí na větvích a samozřejmě cenou.

Borovice a smrk určené na vánoční stromky bývají obvykle české provenience. Jedle se často dovážejí, protože u nás se jim kvůli vysokým ekologickým nárokům (vzdušná vlhkost, ideální půda, čistý vzduch, místo chráněné před větrem a mrazem) příliš nedaří.

Plantáže.JPG 

Vánoční stromky se pěstují na speciálních plantážích.

Borovice vydrží nejdéle. Má řidší větve, které jsou ze všech stran obrostlé dlouhým, pichlavým jehličím. Jedle vydrží skoro stejně dlouho a má ze všech stromků nejhustší větve. Polodlouhé jehličí píchá nejméně, takže se s ní nejpohodlněji manipuluje. Smrk opadá nejdřív. Větve má skoro stejně husté jako jedle, jehličky jsou krátké a pořádně pichlavé.

Kavkazská jedle: mercedes mezi vánočními stromky

Nejoblíbenější volbou vánočního stromku je jedlička. Mezi jedlemi je pak nejkrásnější jedle kavkazská (Abies nordmanniana). Má pravidelný tvar, bohatou korunu a charakteristickou, sytě zelenou barvu jehličí. V oblasti vánočních stromů je to pojem – něco jako mercedes mezi auty. „Když jsme začali tyto jedle prodávat, obrovský zájem nás doslova zaskočil. Desetitisíce stromů byly pryč během několika dní,“ vzpomíná Michal Domša z Mountfieldu.

kavkazská jedle.jpg

Kavkazská jedle je nejoblíbenějším vánočním stromkem. Vyniká pravidelným tvarem a hustým jehličím.

I letos nabízí Mountfield ve všech svých 56 prodejnách v České republice kvalitní kavkazské jedle. Stromy pocházejí z dánských plantáží a každý prošel přísnou kontrolou odborných inspektorů. Firma je nabízí ve dvou kvalitách: Standard a Premium. Vybírat lze mezi stromy o velikostech 1 až 2,5 m. Ceny začínají na 349 Kč (jedle do výšky 125 cm včetně dřevěného stojanu). Jedle o výšce 1,5 až 2 m přijde kupujícího na 499 Kč. „Jedle navážíme do našich prodejen kontinuálně, takže jsou vždy čerstvé. Na našich prodejních plochách, které jsou dobře přehledné a osvětlené, nabízíme také ořez kmenu a zabalení stromu do sítě,“ dodává Domša.

 Stojan a výživa.jpg

Pokud chcete, aby vám vánoční stromeček vydržel co nejdéle, umístěte ho do stojanu s integrovanou nádrží na vodu a dopřejte mu speciální výživu pro vánoční stromky.

Péče o vánoční stromek: chlad a voda
Jak dlouho kavkazská jedle vydrží? To záleží na vás na vaší péči. „Řezaný stromek uložte do nádoby s vodou, přidejte výživu pro stromky a nechejte v chladném prostředí až do doby, než ho budete zdobit. Před uložením stromku do vody ještě zkraťte spodek kmene o několik cm. Čerstvým řezem dokáže strom přijmout až 5 l vody, a vydrží tak déle svěží. Dejte pozor, ať kůra dosahuje pod hladinu vody v nádobě – stromy totiž sají vodu pletivem umístěným pod kůrou. Takto můžete jedli nechat stát na balkóně, terase nebo na chladné chodbě až do Štědrého dne. Pokud si přenesete stromek z venkovního mrazu domů až na Štědrý den, nechte ho co nejdéle aklimatizovat v chladné místnosti, aby prudkým přechodem do tepla neutrpěl teplotní šok,“ radí Michal Domša a dodává: „Vyplatí se také pořídit stojan, do kterého lze nalít vodu, aby jedle mohla pít průběžně. Možná budete muset kmen trochu ořezat, aby se do něj vešel. Dejte přitom pozor, ať kůra opět dosahuje až do vody v nádobce.“

Víte že…

  • … kavkazská jedle dorůstá do výšky 180 cm dlouhých 10–15 let? Smrk pichlavý roste do stejné výše 10–13 let, smrk ztepilý 9–10 let a borovice černá 8–9 let.
  • … kavkazská jedle vyrůstá ve své domovině až do výše 60 m?
  • … kavkazská jedle má tmavozelené, husté, lesklé jehličí, které při rozmělnění v dlani voní po ovoci?
  • … kavkazské jedle dovezené z Dánska mají širší kmeny, takže udrží více živin a déle vydrží?

Více informací najdete na www.mountfield.cz

Mountfield
Hodnocení:
(5.3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 50. týden

Blíží se vánoční svátky a s nimi návštěvy v rodinách, u známých, a také jiné společenské události. A tak si tentokrát vyzkoušíme, jaké máte znalosti z etikety.

AKTUÁLNÍ ANKETA