Leží malé pacholátko
Foto: autorka - dřevořezby v muzeu Špejchar ve Spáleném Poříčí

Leží malé pacholátko

29. 11. 2019

Vánoce vtrhly do obchodních domů a nákupních center. Už je to tady. Až do Štědrého dne budeme při nakupování poslouchat koledy a vánoční písničky. Jestli je to v prvních dnech docela milé, s přibývajícími dny už to otravuje, až už ty odrhovačky začínáte nenávidět.

Při sobotní návštěvě jednoho obchodního centra jsem za zvuků Hej, mistře, vstaň bystře... pospíchala na onu místnost. Povedlo se, mistře!  I v okachličkované místnůstce písnička zněla. Jestli byste po jejím skončení očekávali následující koledu, jste vedle jako jedle. Jak se tak usadím a spustím stavidla, ozval se hurónský chlapský smích. Hrklo ve mně jak v pendlovkách, odkud mé konání ten chlap pozoruje? Tentokrát jsem, mistře, vyskočila opravdu bystře. Spuštěné kalhoty ale netušily, že budu chtít utíkat, a nenechaly mne udělat ani krok, ani půlkrok, ani pidikrůček. Místo úprku jsem se svalila na zem jak pytel brambor a hlavou jsem narazila do dveří. Najednou bylo po Vánocích a v mé hlavičce už jiskřily hvězdičky silvestrovského ohňostroje.

Smích ustal a nějaká přiblblá reklama mi sdělovala, že se budu taky tak smát, až si koupím to či ono. Ano, jsem potěšena, že mne nikdo nešmíroval, že je to jen praštěná reklama, kvůli které jsem teď praštěná taky. Už méně jsem potěšena, že při tom úleku jsem jaksi nestačila zastavit kohoutek, takže se pode mnou začal tvořit malý rybníček. K dovršení se začala malou místnůstkou linout další koleda zcela vystihující mou situaci: V městečku Betlémě, v jesličkách na slámě, leží malé pacholátko na zimě...

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%