Voním, voníš, voníme
Ilustrační foto: pixabay.com

Voním, voníš, voníme

28. 11. 2019

Snad každá žena i v našem věku má svoji oblíbenou vůni. Mě doprovází notnou řádku let vůně Chanel No5, Nina Rici -L´AIR du TEMPS a potom během léta mi vyhovují některé toaletní vody od Avonu, v poslední době Maxima.

Nikdy to nemám tak, že když projdu,vypadá to, jako když vyšla parfumérie. Musí to vždy být jen letmý, jemný závan vůně, protože vždy méně znamená více, tak to mám já. Jen pro info jsem pro vás připravila několik rad. Neradím já, ale odborníci, já jsem jen jejich rady seřadila a využila pro článek.

Za ta léta vím, jak voní moje oblíbené značky, ale u Avonu ne, pokud se rozhodnu změnit letní vůni. Proto uvítám od své dealerky malý vzorek na vyzkoušení. Vybraná vůně v kombinaci s vaší přirozenou vůní se totiž může změnit až natolik, že vám nebude vyhovovat. Zkrátka, když navoníte 3 ženy, každá z nich bude vonět jinak.
Pokud jste si vybrala podle testeru a máte zcela jasno, je třeba dbát na to, aby vůně, která jistě nebude levná, byla i správně používaná. Platí, že kvalitní vůni by nositelka neměla na sobě cítit. S parfémy to nikdy nepřehánějme, aplikujte pouze na správná místa, odkud se bude celý den uvolňovat. Nikdy aplikovanou vůni neroztírejte.
Každá z nás má určité pulzní body. Například: na spáncích, za ušima, vnitřní zápěstí, dekolt, krční tepny, loketní nebo podkolenní jamky/to především v letních měsících/. Proto vůni aplikujte právě tam. Z těchto míst, která po celý den pulzují, se bude i po tuto dobu uvolňovat vůně.
Řada žen miluje, když jim voní vlasy. Ale pozor, na vlasy vůbec parfém nepatří. Obsahuje totiž složku alkoholu, která vlasy vysušuje a zatěžuje. Ani suchá pokožka se moc s parfémy nesnese. Nejlepší je aplikovat vůni po koupeli, kdy je pokožka dost hydratovaná a díky vlhkosti se vůně velmi dobře vstřebává.

Pokud jdete na romantickou večeři, doporučuje se nanést parfém na jiné místo než je dekolt, krk, nebo místo za ušima. První dvě místa více či méně zcela přehluší vůni pokrmu a místo za ušima by zase při polibku mohlo vadit vašemu protějšku, v ústech by mu mohla zůstat nepřijemná pachuť.
Za ideální aplikací je považována ta, při níž vůní projdete. Odborníci se shodli, že pokud parfém lehce stisknete před sebe a mlhou projdete, je to skvělý způsob nanesení vůně. Sice to úplně není nejekonomičtější – spotřeba je o trochu větší, ale nám přeci jde o to, že když už utratíme za nějakou námi zvolenou vůni nemalý peníz, máme zájem, aby to splnilo účel.. Vůně bude tak rovnoměrně rozložena. Zkusila jsem to už dříve, na radu jedné odbornice, a dodnes, když už je to jen občas, tomu zůstávám zcela věrná.

Ale jistě každá z vás má své oblíbené místo na aplikaci vůně a každá by mě i doplnila dalšími radami. Já jsem se zaměřila na ty hlavní.

Pokud si vůni zakoupíte určitě máte zájem na tom, aby voněla po delší dobu stejně. Proto musíte s flakonkem řádně zacházet. Nevystavovat slunečnímu záření ani vysokým teplotám, schovat do tmy. Nejvhodnější je pokojová teplota. Dbejte na to, že do 15 měsíců by se měla vůně vyvonět.

A tak se vydejte do parfumerie, a že jich dnes není málo, a vyberte si. Určite je z čeho, nabídka je nepřeberná. Moc se nedoporučuje odstřik na papírek, lepší si pořídit malý vzorek - tester, jak už jsem psala výše. Nebo počkejte a vyčkejte vánočního překvapení. Třeba Ježíšek zavěsí na váš stromeček malý, nenápadný balíček s vaší oblíbenou vůni a partner se bude je tak mimoděk usmívat. I to je síla lásky v našem věku....A pánové íčkaři, to je ten odstavec, který byste neměli minout a napovědět třeba Ježíškovi...

Krásný,voňavý čas v obchodech s vůněmi, kde to mám vždy ráda, i když už tak často tam nezavítám. Nezapomeňte však, že nejkrásněji voní příroda v různých ročních obdobích. Tuto vůni nikdo nikdy nestvořil a asi nestvoří, i když pokusů je více než dost. Ale tuto vůni skutečně umí tajně namíchat jen příroda.
A pro mě je vůbec nejlepší vůní světa určitě ta, kterou voní právě vykoupané miminko, které po vykoupání ošetřujete a mazlíte se s ním. Kde že ty doby jsou, kdy jsem tak koupávala svého syna nebo svá vnoučata. Tu vůni žádná máma či babička nezapomene. Je neopakovatelná a nenahraditelná, hlavně proto, že je v ní velký podíl té největší a nejčistší  lásky, jakou žena může dítěti dát...

A ještě něco závěrem. Jistě níže uvedené rozlišení bude řada z vás znát, tak to berte jen tak pro připomenutí.....
Denně se setkáváme s pojmy parfém, parfémová voda, toaletní voda a kolínská voda. Označení určuje, kolik je vonné esence v dané vůni. Hodnoty vždy určují normy. Podle označení můžeme předem odhadnout intenzitu vůně a její výdrž.
Parfém – jeho složení musí obsahovat 15-30% vonné esence. Při aplikaci malého množství je intenzivnější a jeho vůně déle vydrží.

Parfémovaná voda – obsahuje 8-15% v 85-90% lihu. Označuje se jako Eau de Parfum

Toaletní voda – je nejběžnější prodávanou vůní, kterou používá hodně koncových zákazníků. Obsahuje 4-8% vonné esence v 80% lihu. Označuje se jako Eau de Toilette.

Kolínská voda – obsahuje 3-5% vonné esence v 70% lihu. Setkáváme se s ní hlavně v deodorantech ve spreji

Krásný adventní čas íčkařky i íčkaři.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%