V Olomouci léčí Parkinsonovu
nemoc novou unikátní metodou

V Olomouci léčí Parkinsonovu
nemoc novou unikátní metodou

3. 11. 2012

Unikátní operační přístup, který v České republice zatím nikdo jiný nepoužil, zavedli neurochirurgové ve Fakultní nemocnici Olomouc. Využívají jej například v péči o nemocné s Parkinsonovou chorobou.

Moderní přístup využívá zatím jen devět center v Evropě, pro nemocné je šetrnější a zaručuje jim větší komfort během operace. Při použití metody takzvané hluboké mozkové stimulace pacientovi neupevňují na hlavu nepříjemně stahující titanový rám, ale nahrazují jej pouze několika drobnými šrouby. Nyní takto operovali teprve třetího Čecha.

Metoda hluboké mozkové stimulace se používá v léčbě pacientů, u nichž už na zmírnění projevů neurodegenerativního onemocnění nestačí standardně užívané léky. „Tam, kde je stereotaktická chirurgická léčba správně předepsána, nastává zlepšení po provedeném výkonu a zahájení stimulace velmi výrazně, jakoby mávnutím kouzelného proutku. Pacienta jeho nemoci nezbavíme, vyléčit ji současná medicína bohužel neumí. Dokážeme ale odstranit invalidizující projevy pokročilého onemocnění a můžeme tak výrazně zlepšit kvalitu jeho života,“ popsal přednosta Neurologické kliniky FN Olomouc profesor Petr Kaňovský.

Metodu hluboké mozkové stimulace používají olomoučtí specialisté od roku 2008, v celé České republice fungují pouze tři centra (VFN Praha, FN u sv. Anny v Brně a FN Olomouc), kde jsou pacienti tímto moderním způsobem léčeni.

„Slabé elektrické impulsy stimulují mozková jádra a zmírňují projevy onemocnění, k nimž patří především neovladatelný třes končetin, zpomalené nekoordinované pohyby, svalová ztuhlost a podobně. Operaci pacient podstupuje při vědomí, spolupracují tu neurochirurgové s neurology, podle reakcí nemocného si ověřujeme optimální umístění a maximální funkčnost elektrod,“ řekl primář Neurologické kliniky FNOL a vedoucí lékař Neuromodulační laboratoře Pavel Otruba.

Olomoučtí specialisté metodou hluboké mozkové stimulace pomáhají přibližně dvaceti pacientům ročně. Jedná se o nemocné trpící Parkinsonovou chorobou nebo dystonií, což jsou rovněž onemocnění projevující se poruchami řízení pohybu. „Potlačení nepříjemných projevů nemoci bylo dosud u těchto našich pacientů velmi výrazné, jejich stav se v průměru zlepšil o sedmdesát procent,“ dodal primář Otruba.

Naposledy olomoučtí odborníci operovali devětapadesátiletého muže trpícího pokročilou Parkinsonovou nemocí. Namísto stereotaktického rámu použili jen šest drobných šroubků zavedených v místním znecitlivění do lebeční kosti. „Pro pacienta je tato metoda šetrnější a přináší mu větší komfort i tím, že operaci zvládneme v kratším čase. Navíc zavedení šroubků a všechna přípravná vyšetření provádíme už den předem, takže v den operace už je pacient více v klidu,“ doplnil zástupce přednosty pro vědu a výuku Neurochirurgické kliniky FN Olomouc David Krahulík, který operaci i dvě předchozí s použitím nového přístupu provedl.

Olomoučtí lékaři získali na novou metodu certifikát v italském Udine, v Česku ani ve východní Evropě ji zatím nikdo před nimi nepoužil.

Parkinsonova choroba unikátní léčba
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.