Mých 30 let v dobrém i zlém
Foto: autorka

Mých 30 let v dobrém i zlém

17. 11. 2019

Když jsme před 30ti lety slyšeli v rádiu a televizi, co se děje v Praze, dva dny mi trvalo, než jsem si to přebrala v hlavě a usoudila, že se už konečně třeba budeme mít lépe.

Byla jsem vděčná studentům a hercům za to, že se za nás bijí na Národní třídě a cinkají klíči. Líbilo se mi, když zpívala Marta Kubišová z balkonu budovy Melantrichu Modlitbu pro Martu nebo českou hymnu.

Obdivovala jsem Václava Havla…

Nelíbilo se mi, jak v práci (pracovala jsem v jedné Základní škole) plno kolegů „převlékalo kabáty“. Jistě víte, o čem je řeč.

V roce 1991 jsem se pustila do podnikání, které bylo skvělé, měli jsme se lépe, jen jsem pracovala 20 hodin denně místo obvyklých 8,5. Ale líbilo se mi to. S touto činností jsem neskončila kvůli politice, ale ze zdravotních a rodinných důvodů.

Ovšem nelíbilo se mi, že zanikají české továrny, tolik vyhlášené ve světě. Pocházela jsem z Liberce a naše Textilana začala pustnout a z budov se za pár let staly ruiny. Od malička si pamatuji nápis, který mě doprovázel při každé cestě tramvají na trase Liberec-Jablonec -  „Textilana obléká moderního člověka“. A nebyla to jen tato „fabrika“, jak všichni víme.

Ale zase se mi v této době líbí, jak se na mnoha místech opravily komunikace, památkové budovy, hrady, zámky a pod. Které bohužel za komunistů z nějakých záhadných důvodů chátraly.

Ano, zvedly se nám platy, po maturitě jsem v roce 1982 začínala pracovat za 1450 Kč čistého, po revoluci jsem měla větší výplatu, ale postupně začali obchodníci zdražovat.

Stavěly se supermarkety, které taktéž začínaly s nízkými cenami, a dneska? Kdeže ty loňské sněhy jsou. Diskonty a supermarkety většinou zlikvidovaly malé obchodníky a dnes nevědí, co by si za zboží účtovaly.

Rozvedla jsem se, ale pak si našla druhého manžela, za kterého jsem šťastná a jsem ráda, že jsme se potkali. Vstoupili jsme spolu do druhé desítky společného života?. Dcera vystudovala VŠ, bohužel taky mi umřela maminka.

Přestěhovala jsem se z Jizerských do Krušných hor :-)

Takže, jako asi každý z nás, za těch 30 let jsem prožila dobré i zlé, krásné i špatné roky, ale se svým životem jsem v podstatě spokojená.

A tak to asi má být…

Soutěž - Mých 30 let
Hodnocení:
(5.1 b. / 27 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%