Hledáte neobvyklý recept? Pastinák zadělávaný či smažený
Ilustrační fotografie: pinterest.com

Hledáte neobvyklý recept? Pastinák zadělávaný či smažený

16. 11. 2019

Pastinák znali už naši předci. Byla to slavná zelenina jak ve starověku, tak středověku. Staří Římané jej jedli vařený a omaštěný. Býval také důležitým postním jídlem. M. D. Rettigová se o něm zmiňuje jako o "paštrnáku". Lidově se mu říkalo dřenka.

Pastinák se dobře pěstuje ve vlhčích půdách a je odolný vůči mrazu, může i přezimovat v půdě. Je dokonce i léčivý. Působí močopudně, proto je prospěšný při dně a revmatismu.

Je škoda, že se v dnešní kuchyni bere jen jako náhrada kořenové petržele. 

Zadělávaný pastinák (pro 4 osoby) 
600 gr pastináku, 20 gr másla, 15 gr hladké mouky, 2 dcl mléka, sůl, petrželka

Očištěný pastinák nakrájíme na kolečka nebo na nudličky a krátce osmahneme na rozehřátém másle. Potom podlijeme trochou vody a dusíme. Po chvilce je zaprášíme moukou, osolíme, zalijeme mlékem a dusíme do měkka. Do hotového pokrmu přidáme drobně usekanou petrželku. Jako přílohu volíme vařené brambory.

Pastinákové smaženky (pro 4 osoby) 
400 gr pastináku, 400 gr brambor, 2 malá vejce, ovesné vločky nebo mouka, sůl, olej na smažení

Očištěný pastinák a brambory drobně nastrouháme, smícháme s rozšlehanými vejci, solí, a podle potřeby zahustíme buď ovesnými vločkami nebo moukou. Na pánvičku s rozehřátým olejem dáváme lžící kousky těsta, roztlačíme je a po obou stranách usmažíme do růžova. Skvělá příloha jsou opět brambory na mnoho způsobů a tatarská omáčka.

Smažený pikantní pastinák (pro 4 osoby) 
800 gr pastináku, 80 gr hladké mouky, 6 lžic mléka, 2 malá vejce, sůl,sladká paprika, olej na smažení 

Pastinák uvaříme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Z mouky, mléka, vajec, soli a papriky připravíme hladké těstíčko. Namáčíme do něj plátky pastináku, vkládáme do rozehřátého oleje a usmažíme do růžova. Jako přílohu doporučuji štouchané brambory posypané nasekanou pažitkou. 

Přeji všem dobrou chuť. 

Informace k tomuto článku jsem čerpala ze svých zápisků a kuchařských knih. 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.