Téměř polovina řidičů
nemá zimní pneumatiky

Téměř polovina řidičů
nemá zimní pneumatiky

31. 10. 2012

Na zimní pneumatiky k poslednímu říjnovému dni přezulo pouze 55 procent řidičů, přestože výměnu z letních gum k 1. listopadu nařizuje zákon. Vyplývá to z analýzy údajů poskytnutých pneuservisy z celého Česka, jejíž výsledky zveřejnil e-shop Pneumatiky.cz.

„Řidiči nejenže nedbají zákona, ale neřídí se ani zhoršenými klimatickými podmínkami. Od soboty teploty v celé České republice nestouply nad 7 °C, právě to je přitom hranice, při které letní pneumatiky ztrácí svoje pozitivní vlastnosti,“ uvedl Vojtěch Schwangmaier z internetového obchodu Pneumatiky.cz.

Ten také upozornil, že při nízkých teplotách se na letních pneumatikách výrazně prodlužuje brzdná dráha vozidla, a to v řádu až několika desítek metrů, které často mohou rozhodovat o životě a smrti. „V případě nehody na letních pneu řidičům navíc hrozí krácení pojistného plnění od pojišťovny,“ doplnil Schwangmaier.

Kolik řidiči zaplatí, pokud je policie chytí s nevhodnými pneumatikami, se může lišit případ od případu. "V blokovém řízení může být řidiči udělena pokuta do 2000 korun, ve správním řízení sankce 1500 až 2500 korun, policista může ale věc vyřešit také pouze domluvou," přiblížil mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák.

auta pneumatiky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%