Pelargonie růžová je nejen trvalka, ale i léčivá rostlina
Ilustrační foto: pixabay.com

Pelargonie růžová je nejen trvalka, ale i léčivá rostlina

4. 11. 2019

Mnoho z nás má rádo pohled na kvetoucí pelargonie. Tahle nádherná trvalka je opravdu jedinečná, má nespočet variant a i když nám zahradnická centra nabízejí další a další nové druhy trvalek, tak pelargonie neboli muškát vede a bude tomu i v budoucnosti.

Ale o pěstování a zazimování psát nebudu. To by bylo na jiný článek. Jak si tak ráda listuji ve sbírce starších knih a svých  zápisků, objevila jsem i několik rad a receptů na léčebné využití pelargonií.

Léčivé účinky - vnitřní 
Podporuje obranyschopnost organismu, imunitní systém a zdraví dýchacích cest. Pomáhá snižovat vysoký krevní tlak a cholesterol. Odstraňuje kašel, dušení a zahlenění. Pročišt'uje trávicí trakt. Zklidňuje nervový systém a zlepší kvalitu spánku. 

Léčivé účinky - zevní 
Podporuje hojení kožních poranění a různých nemocí kůže. Dezinfikuje špatně hojící se rány, pomáhá při dně a revmatismu.

Čaj 
1 polévkovou lžíci omytých listů pokrájíme nadrobno. Zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 7-10 minut louhovat a poté scedíme. Ještě teplý pijeme 1-3x denně před jídlem.

Léčivá kaše - zevní využití 
Omyté listy dejte do mixéru nebo do hmoždíře a udělejte hladkou kaši. Tu aplikujte na čisté místo a převažte obvazem nebo gázou. Nechte působit 30 minut a potom ji smyjte teplou vodou.

Další využití  

Čajem z listů si oplachujte umyté vlasy 1-2x týdně a vmasírujte ho do pokožky hlavy. Cca 2,5 - 5 dcl podle délky vlasů. Pomáhá při problémech s řídkými a vypadávajícími vlasy.

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%