Šedý zákal a cylindr
Ilustrační foto: ingimage.com

Šedý zákal a cylindr

23. 10. 2019

Snem každého lékaře je umřít zdravý. Povedlo se to např. tomu, co si předem napsal epitaf: „Zde leží Jiří Wolker, básník, jenž miloval svět a pro spravedlnost jeho šel se bít. Dřív než mohl srdce své k boji vytasit, zemřel mlád dvaceti čtyř let“.

No jó, ale věk dožití českých mužů je 76 a žen 82 let.

Když mi bylo 70 let, zjistil jsem, že mám zamlžené vidění, rozostřené vidění, neostrý obraz, hlavně při pozorování předmětů do dálky; nepříjemné oslňování a citlivost na silnější světlo (například na sluneční světlo); oslňování při nočním řízení automobilu; barvy nejsou tak syté jako na druhém oku, lámou se, mají jinou intenzitu a odstín; při pohledu jedním okem se předměty jeví zdvojené až ztrojené; narůstající krátkozrakost.

Šel jsem k očnímu lékaři a ten povídal, že je to normální vzhledem k věku a že mi začíná šedý zákal, což bude nutno někdy operovat. Předepsal mi brýle a optometrička mi vyrobila čtvery brýle: čiré s polarizací na dálku, sluneční na dálku, počítačové na 1 metr a čtecí. Stálo to hromadu peněz. Všechny brýle s cylindrem. Dobrý!

Ve věku 74 jsem se odhodlal jít na operaci obou očí na šedý zákal (čím dříve, tím lépe). Řekl jsem si, že na ty zbývající dva roky do 76 to ještě stojí za to.

Oční klinika ve Vinohradské nemocnici je milá, přívětivá a profesionální. Umí to a mají vybavení. Sekají to jako Baťa cvičky. Operace trvá 15 minut, nic nebolí (anestezie jsou jen nějaké kapky do oka). Hned jsem mohl jet taxíkem domů. Doma jsem musel 14 dní kapat do očí 2x denně kapky. Následně jsem musel po měsíci jít k očnímu lékaři na kontrolu. Ten říkal: „Dobrý, povedlo se to. A teď si jdi Kájo do optiky nechat udělat úplně všechny brýle znovu“. Pověděl jsem mu, že to zas tak bezva není, že mi oči slzí a někdy pálí. On na to: „No jo musíš si na blíže neurčenou dobu 3x denně kapat do očí tzv. “umělé slzy“, tedy kapky HYLO Comod“. Ano, pomohlo to.

Internet je plný milých reklamních keců, že operace šedého zákalu je ping-pong. Ne, není! Vlastní operace tělo nebolí, ale okolí (kvalita života a peníze) bolí. Prý budete na dálku bez brýlí. Blbost!

Začne to operací prvního oka = zahoďte stávající brýle, které jsou navždy k nepotřebě, a připravte se na dva měsíce nekvalitního života. Pak přijde po 14 dnech operace druhého oka. Nové brýle můžete mít až tak měsíc po poslední operaci, až se to zklidní.

Zašel jsem do své oblíbené optiky v poliklinice Praha Petrovice. Po půlhodině měření a laborování s osami jsme dospěli ke čtyřem druhům brýlí. Dioptrie i na dálku, různé osy a cylindry. Jestli to bude fungovat, ukáže teprve čas. Jo ty cylindry operace neodstraní.

A teď to, o čem se moc nepíše, neboť je to úžasný business. Voperované čočky 2 x 3.500 Kč (Mohly by být i obyčejné od pojišťovny zadarmo); 3 flaštičky očních kapek 1.500 Kč. Umělé slzy Hylo Comod za 380 Kč. Nové brýle (obroučky mám ty původní, takže jen skla) 24.000 Kč. Jo, to je pecka!

Nejhorší jsou ty dva měsíce poloslepého života (čtení, počítač, televize, venku a doma to šlo jakž takž s levnými slunečními brýlemi). Bolení hlavy. Půjčil jsem si v knihovně audioknihy = super! Např. Toulky českou minulostí, Co život dal a vzal, Babičky – Mrtvý kuchař. Poslouchal jsem to se zavřenýma očima a občas usínal.

Na klasické dioptrie, si je potřeba zvyknout, na cylindrické brýlové čočky trvá návyk o trochu déle. Ze začátku se vám bude motat hlava, můžete mít pocit na zvracení, vše se bude houpat a bude to nepříjemné. Zpočátku můžete mít také pocit pokřivených rovných ploch. To vše se časem ustálí, pokud nejste na cylindry zvyklí. Po takových 14 dnech nošení už by mělo být vše v pořádku a mozek by si měl na nová sklíčka zvyknout a přijmout pohled přes ně.

Lze si představit, že při astigmatismu má rohovka tvar ragbyového míče, místo aby měla tvar míče na fotbal. Světlo dopadající na místa s větším zakřivením se zákonitě lomí jiným způsobem než u míst s menším zakřivením.

Cylindr je hodnota na lékařském předpisu, která se vyplňuje pouze u osob, které trpí oční vadou zvanou astigmatismus. Ke korekci astigmatismu se používají speciální torické čočky. Tyto čočky jsou zapsány vždy formou dvou dioptrických hodnot (např. +2,0 +0,5 ax 90). Tento zápis dioptrií čočky znamená, že v horizontálním řezu čočkou můžeme naměřit +2,0 dioptrie, zatímco ve směru vertikálním naměříme dioptrií 2,5 což je součet základní dioptrie +2.0 a cylindru +0,5.

Trochu, je problém při střelbě. Vidím bezvadně terč, ale mířidla vidím jen tak tak, chvílemi lépe, chvílemi prakticky ne. Řeší to laserový zaměřovač.

Tady na íčku je možno vyhledat mnoho článků na vyhledávací heslo: šedý zákal. Články jsou starší, ale nenašel jsem v nich to, co jsem hledal: "Jak dlouho budu mimo provoz a kolik to bude celkem stát?" Proto jsem tento článek napsal.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.