Cestovat sama nebo zůstat raději doma?
Ilustrační foto: ingimage.com

Cestovat sama nebo zůstat raději doma?

20. 10. 2019

Sólové cestování může být pro některé starší ženy velmi stresující. Zvláště, když většinu života zajišťoval cesty někdo jiný, tedy hlavně manžel, a to především rezervaci a rozpočet, případně pak různá vyřizování na místě. A najednou, z jakéhokoliv důvodu, je to na vás.

Není s kým jet. Nejen, že musíte cestu naplánovat a zařídit, ale musíte ji hlavně absolvovat. To znamená, jet na vlastní pěst.

Pro některou ženu je to natolik tristní, že se jakéhokoliv cestování vzdá a už nikam nepojede. Někomu vyjde pokus najít spolucestující, ale vždy se to nepodaří nebo to ani není možné. Pokud ne, nezoufejte. I sólové cestování po šedesátce může být snadné a bezpečné, ba co víc, může splnit vaše někdejší touhy po dobrodružství.

Vydat se sama na cestu může být skutečně snadné, pokud se budete držet určitých doporučení.

Přijetí sólo cestování
Neteskněte po partnerovi a přijměte jako fakt, že jedete sama. Už to samo o sobě znamená půl vyhrané bitvy.

Pohodlí
Vyberte si na první výlet nějakou komfortnější destinaci, kde o vás bude postaráno. Zvolte si třeba víkendový výlet do nějakého jiného města nebo krátký lázeňský relaxační pobyt. Pokud zvolíte cestu letadlem na prodloužený víkend v některé evropské metropoli, tak raději tam, kde se alespoň částečně domluvíte.

Délka trvání
Zprvu cestujte jen krátce, abyste neměla pocit odloučenosti od domova. Budete-li cítit, že byl výlet příliš krátký, ten příští si můžete udělat delší.

Plánování pobytu
Určitě není na škodu mít určitý plán. Vždycky ho můžete roztrhat a zahodit. Ale vědomí, že víte, kam přesně jedete a kdy a co zhruba tam na vás čeká, vám zajistí klidnou mysl.

Odvaha
Už dopředu si pogratulujte, že jste našla odvahu jet. Je to vaše svobodné rozhodnutí, váš výlet, který vám nikdo nevezme.

Bezpečnost
S přibývajícím věkem ztrácíme pozvolna bezstarostnost mládí a občas se vynoří určité obavy: Co když onemocním? Co když mě někdo okrade? Předně si uvědomte, že to se vám může stát i doma, na to nemusíte být v cizině, Udělejte tedy alespoň vše potřebné pro to, aby riziko bylo co nejmenší.

Jako první obranu mějte uzavřeno odpovídající cestovní zdravotní pojištění, abyste v nejhorším případě nemuseli splácet lékařskou péči dodatečně rozprodáváním majetku. Je dobré si zjistit, jak je to v cíli vaší cesty se zdravotní péčí (pokud nejedete s CK, kde má toto na starosti delegát), případně mít k dispozici některá telefonní čísla. Pro všechny případy mít i kontakt na naše tamní velvyslanectví.

Obvyklou obavou je strach z přepadení a okradení. Je nezáviděníhodné zůstat bez financí a ještě muset vyřizovat zablokování kreditní karty, jednat s policií, případně se muset obrátit na naše velvyslanectví. Proto je třeba dbát na bezpečnost v hotelovém pokoji (zamykat, použít hotelový trezor, nenechávat v pokoji ležet věci, případně při odchodu nechat hrát televizi)  i na způsob nošení peněz s sebou venku, mít jen kabelku přes rameno je riskantní. Noste kabelu křížem přes tělo, peníze pak raději v "ledvince" nebo v pouzdře na krku.

Dbát praktických opatření je dobrá věc, ale největším úspěchem pro vás bude dobrý pocit, že se vám cesta vydařila. Když jste to dokázala, dokážete i další věci, budete se cítit sebejistější, silnější a dokážete i v jiných nečekaných záležitostech reagovat pohotověji. Dá se říci, že se více otevřete světu.

Napište nám své zkušenosti. Stalo se vám, že jste náhle musely cestovat samy? Při jaké příležitosti? Jak daleko od domova? Jakou jste udělaly zkušenost se sólo cestováním? Nemáme na mysli pouze dovolenou.

 

cestování
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%