Nenechávejte se otrávit svým okolím
Ilustrační foto: ingimage.com

Nenechávejte se otrávit svým okolím

14. 10. 2019

Chcete si i po šedesátce udržet určité zdravé sebevědomí? Pak se snažte neobklopovat lidmi, kteří vám dokáží pořádně znepříjemňovat život.

Stává se vám, že se vám příliš nedaří udržet si v sobě pocit sebejistoty či sebevědomí? Možná za tím vězí jedna více či méně skrytá překážka, a to jsou lidé ve vaší blízkosti, z nichž někteří vám brání v dosažení spokojenosti či úspěchů. Dá se přímo říct, že vás mnohdy otravují svým jedem.

Co je to za lidi? To nejsou žádní extrémně zlí jedinci. Jsou to takoví, kteří svými nevhodnými radami zpochybňují vaše rozhodnutí. Jsou to lichotné a jindy poťouchlé známé či kamarádky, které dokáží šikovně bodnout. A jsou to takoví, kteří obviní ze všeho vás a sami vystupují jako oběť.

Máte pocit, že někoho takového ve svém okolí znáte? Může to být někdo z příbuzných nebo přítelkyně, která říká, že se vám jen snaží pomoct.
Každá žena, a to i nad šedesát, se někdy s takovým typem lidí setká či dokonce denně stýká. A jejich komentáře jsou o to bolestivější, že vás znají a vědí, kde je vaše slabé místo. Umějí zasáhnout tak, že vás to mnohdy rozhodí na několik dní. Přitom jejich kritiky nemají ve skutečnosti co dělat s vámi, nýbrž si do vás promítají své vlastní nejistoty a nezdary.

Správná kamarádka neřekne, že vám jsou ty šaty nějaké úzké, když ví, že počítáte kalorie a snažíte se zhubnout. Správná tchyně vám v případě, když postoupíte na lepší místo v práci, neřekne, že teď vám určitě nezbude čas na rodinu, když ví, jak jste na sobě odborně pracovala.

Co dělat s jedovatými lidmi?
1. varianta: nedělat nic.
Jistě, můžete se nechat válcovat dál s odůvodněním:  No jo, to je celá ona. Vždycky byla taková, ta už se nezmění. Ona to tak nemyslí.....
Je to dost riskantní, protože sami sebe odsuzujete k pokračující frustraci a zraněným citům.

2. varianta: vzepřít se
Nebude to sice jako vyhraný zápas v ringu, ale určitě vám to dodá kuráže, zvláště, jestliže vás ta osoba nerespektuje už dlouho.
Můžete říct: Opravdu mi vadí, že mi to a to říkáš, nech si takové komentáře pro sebe.... Pokaždé mi radíš něco, s čím nesouhlasím, takže si nech své rady, když tě o ně nežádám.

Co asi dotyčná (ý) udělá?
Jestliže má dost emoční inteligence, zarazí se a řekne: Tak promiň, netušila jsem, že ti to tak vadí. ..A bude se chovat jinak.
Nebo se zachová obranně a dá vinu vám, např. Já jsem se jen snažila ti pomoct, no, když nechceš, co se dá dělat...A možná vám nezavolá, nesejdete se, nastane ticho. Pokud k tomu dojde, máte potvrzeno, že to nebyl dobrý vztah.
Není to konec světa, jen příležitost nastavit si zdravé hranice.

A nezapomeňte, že ani pro příbuzné neplatí Vstup volný jen proto, že jsou součástí vašeho života. Někdy to mohou být dokonce vaši nejbližší. To je však neopravňuje k tomu, aby vás nerespektovali.

Dokážete si prosadit své požadavky, jednat podle svého? Vzepřít se nevhodnému chování vůči vám a manipulaci? Nebo takové jednání pouze ignorujete? Nebo jste spíš z těch, kteří si nechají vše líbit? Poraďte ostatním, jak se postavit k jednání druhých, které cítíte jako škodlivé.

psychika sebevědomí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%