Dovolená na stejném místě. Pro a proti
Ilustrační foto: ingimage.com

Dovolená na stejném místě. Pro a proti

15. 10. 2019

Jsou lidé, kteří tráví dovolenou léta na stejném místě. Často i ve stejném hotelu či penzionu. Někteří dokonce žádají i stále stejný pokoj. Pro někoho je to nepochopitelná věc, pro mnoho lidí ten nejlepší způsob trávení volného času.

Našli jsme krásné místo, které nám po všech stránkách vyhovuje. Tak proč zkoušet nějaká další? Už jsme procestovali hodně, chceme jistotu, že si pobyt u moře či na horách nebo v krásném městě opravdu užijeme.

Dvě kamarádky, které se přátelí od střední školy, se před třemi lety rozhodly oslavit šedesátiny společně v Římě. Našly si tam apartmán v centru města. Po příjezdu byly nadšené. Ubytování je blízko Pantheonu, v tiché uličce. Majitel je příjemný mladý muž, který se jim všemožně snažil radit a pomáhat. Vše vypadalo mnohem lépe, než na webových stránkách. Cena je více než příznivá. Dámy si tři dny v Římě tak užily, že se rozhodly, že si do Itálie budou vyrážet i v dalších letech. Celou zimu přemýšlely kam: Florencie? Benátky? Miláno? Neapol? A pak si obě tak nějak přirozeně řekly, že by vlastně zase byly nejraději v tom jejich útulném apartmánu v Římě. Zavolaly majiteli, ten si je pamatoval, dohodly se. Jely znovu. A rok poté zase.

Známí se jim diví: To vás baví jezdit na stejné místo? Ano, je to baví. Jednak je Řím město, které jen tak neomrzí, jednak je ubytování přesně to, co dámy preferují. Slušná cena, milí lidé, centrum, přitom tichá ulice. Vedle v domě obchod, o kousek dál autobusová zastávka, takže cesta z letiště není náročná.

Podobně uvažující klienty zaznamenávají i cestovní kanceláře. Často se tak chovají lidé, kteří jezdí k moři, zejména ti, kteří projeli řadu řeckých ostrovů. Když našli místo, které jim obzvláště vyhovovalo, vracejí se.

„Mojí srdeční záležitostí se stal ostrov Lefkada. Vracím se tam na stejné místo, do stejného penzionu. Dokonce jsem si tam přes zimu u majitele nechala i nějaké věci,“ říká zpěvačka Petra Janů. Dalším představitelem lidí, kteří si oblíbilo jedno místo, je muzikant Janek Ledecký. Shodou okolností i jeho okouzlila Lefkada. „Na Lefkadu jezdím od července 2004. Scházíme se tam často celá rodina. Mám to tam rád. Odpočívám tam i pracuju, stal se z toho místa náš druhý domov,“ vypráví.

Také moderátorka Iva Kubelková vypráví často a ráda, že jezdí na stejné místo do Řecka a to pod Olympskou riviéru.

Cestovatel David Else tvrdí, že vracet se na místa, která člověk už navštívil, je dobré a svědčí to o tom, že si člověk umí cestování a dovolené užívat. „Člověk často odhalí místní tajemství, seznámí se s místními lidmi, objeví a docení věci, na které při první návštěvě není čas. Někdy stačí zajít za jeden roh a objevíte hospůdku, do které se budete chtít vracet. Někdy jste na nějakém ostrově a nestihnete zajít na pláž, která se vám vryje do paměti. Prostě ji neobjevíte. Takže není vůbec nic divného, když se lidé vracejí na stejná místa,“ řekl.

Často jde o lidi, kteří s cestovními kancelářemi občas zažili něco ne moc hezkého. Hotel u rušné cesty, ve kterém se nedalo spát. Moře plné chaluh a nečistot. Příliš velkou vzdálenost apartmánu od moře. A pak se jeden rok ocitnou na místě, které přesně splňuje to, co si právě oni pod pojmem dovolená u moře představují. Mnozí si tedy stejný hotel či penzion zarezervují hned, když cestovní kancelář dá do prodeje first minut zájezdy, to znamená už teď, v říjnu. Takových lidí přibývá a právě proto bývají ta mimořádně pěkná, milá a cenově výhodná místa často vyprodána i rok dopředu.

Někdo si nedovede představit, že by jezdil léta na jedno místo.

„Naši se pomátli. Jedou po šesté na ostrov Korfu do stejného penzionu. Byl jsem tam rok s nimi, se ženou a dcerou. Je to opravdu fajn místo, ale já od dovolené čekám objevování míst nových, dobrodružství,“ říká sedmatřicetiletý Tomáš.

Jeho táta, taky Tomáš, na to říká: „Ale já také rád objevoval. Navíc jsem hodně cestoval služebně. Právě proto jsem rád, že jsme našli místo, které nám vyhovuje. Penzionek přímo u pláže, v malé tiché vesnici, do které jezdí minimum turistů. Místní nás už znají, je to podobné, jako když jezdím na chatu do Krkonoš. Těším se tam na příští léto už teď, takže jsem už nyní zaplatil zálohu.“

Takže, pokud se někomu nějaké místo vrylo do mysli a rád na něj vzpomíná, rozhodně není nic divného na tom, že se tam někdy vrátí. Klidně třeba každý rok. Hlavně se nesmí nechat ovlivnit větou: A to tě baví jezdit na stejné místo?

dovolená moře
Hodnocení:
(4.9 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%