Ischia jako na dlani
Kostel Soccorso ve městě Forio. FOTO: pixabay.com

Ischia jako na dlani

13. 10. 2019

Ostrov  Ischia se nachází v jižní části Itálie, obklopen Tyrhenským mořem, v Neapolském zálivu v oblasti Kampánie. Jak jsem měla možnost poznat, je  největším, nejkrásnějším, ale i nejslavnějším ostrovem v Neapolském zálivu. Byl zde natočen film "Nebožtíci přejí lásce" neboli také známý jako "Avanti" v hlavní roli s Jackem Lemmonem.

Poznávací zájezd jsem si zakoupila od CK Delfín z důvodu, že nabízel hlavně návštěvu různých termálních lázní na ostrově. Také i hotel, ve kterém jsem byla ubytována, měl tři termální bazény, z toho jeden krytý.

Na ostrově pramení 150 termálních léčivých pramenů a mně tak trochu připomínal ráj na zemi. Ostrov vyrostl kolem hory Monte Epomeo. Výstup na kopec jsme nemohli bohužel uskutečnit, protože v den, kdy se měl výstup uskutečnit, zasáhla ostrov silná bouřka. Jinak jsme měli stále letní počasí, i když už byl první říjnový týden.

V obci Lacco Ameno jsou nejluxusnější hotely, kam jezdil každoročně i náš Mistr Karel Gott, jak nám sdělila naše delegátka. Turisté se prý nejraději jezdí koupat do nejstarších lázní na světě "Nitrodi".  Jedná se  o sprchovou terapii. Voda je mírně radioaktivní a má antiseptické účinky. Také má údajně omlazující účinky. Sprchovala jsem se co nejdéle, ale zatím vypadám stále stejně.

My jsme bydleli v hlavním městě Forio. Jeho symbolem je sněhobílý kostelík Santa Marie del Soccorso. Pokud zahlédnete z kostelíka zázračný "zelený paprsek", budete mít až do konce života štěstí. Já bohužel neviděla ani ten kostelík.

Co se týče jídla, tak nejvíc mi chutnal "králík po ischijsku". Obyvatelé ostrova si ho často dělají jako své nedělní sváteční jídlo. Králíci jsou vůbec  hodně rozšířeným zdrojem masa ostrovanů, tedy kromě ryb a mořských plodů. V hotelu jsme měli široký výběr domácí zeleniny, ovoce a hlavně ryb.

Každý den jsme jezdili po ostrově do různých termálních lázní, z nich nejkrásnější jsou Poseidonovy zahrady. Jedná se o komplex bazénů s termální léčivou vodou různých teplot a pro případ deště jsou bazény zakryty vysouvací střechou.

Z celého zájezdu se mi asi nejvíce líbila návštěva maličkého, ale přenádherného ostrova Procida - je to ostrov citronů a námořníků. Ostrov je místo, kde se ve středověkém přístavu Coricella zastavil čas. Různobarevné domky jsou naskládané jako krabičky od sirek, mezi nimi se proplétají uzounké uličky se starými kostely a nad touto scenérií se tyčí středověká pevnost na skále Terra Murata.

O Ischii by se toho dalo hodně napsat, ale protože není zase tak vzdálena od nás, je lépe poznat jeho atmosféru osobně. Let do Neapole trvá z Prahy cca 2 hodiny a pak asi hodina trajektem na ostrov. Určitě tento zelený a citronový ostrov navštívím i příští rok.

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.