Senioři jedí nezdravě. Mýtus nebo realita?
Ilustrační foto: ingimage.com

Senioři jedí nezdravě. Mýtus nebo realita?

6. 10. 2019

Sedmdesát procent lidí si myslí, že se čeští senioři stravují nezdravě. Hlavním důvodem je to, že na kvalitní jídlo nemají dostatek peněz. Toto vyplynulo z aktuálního průzkumu společnosti Rondo Data, který zkoumal, co si veřejnost myslí o stravovacích návycích lidí vyššího věku.

Z průzkumu vyšly zajímavé údajů. Více než sedmdesát procent obyvatel České republiky považuje otázku stravování seniorů za důležitou a tvrdí, že se o to, co a jak jedí jejich starší příbuzní, zajímají. „Vědí tedy, aspoň rámcově, jak se stravují. Přes šedesát procent lidí považuje jejich stravování za spíše nezdravé, devět procent za nezdravé, téměř dvacet sedm procent za spíše zdravé. Jen něco málo přes čtyři procenta dotázaných uvedlo, že jejich starší příbuzní jedí zdravě,“ uvedl Tomáš Kučera ze společnosti Rondo Data, která průzkum realizovala.

Otázkou je, jestli nejde o ukázku toho, jak rozdílně jednotlivé generace posuzují to, co je a není zdravé.

„Jím celý život stejně, i když v poslední době mám méně chuti k jídlu. Snídám chléb se sýrem nebo máslem a medem, obědy si připravuju jednoduché. Z jednoho kuřete si připravím jídlo na tři, čtyři dny. Vývar, kousek masa s rýží, další den zbytky masa promíchám s těstovinami. Večeřím kousek sýra nebo vejce. K tomu si dávám rajče nebo kousek papriky, ať mám nějakou zeleninu,“ říká jednaosmdesátiletá Stanislava, která žije sama a sama si chystá veškeré jídlo. Její třiapadesátiletá dcera jí podobně jako ona, ovšem její dcera, tedy vnučka Stanislavy jejich způsob stravování označuje za nevhodný. „Ony vůbec nezkoumají složení potravin a jedí pořád jedno a to samé. Nejedí ryby, mají málo bílkovin. Myslí si, že jedí normálně, ale o zásadách zdravé výživy nevědí nic,“ tvrdí třicetiletá vnučka. Jenže Stanislava ji naopak označuje za posedlou starostmi o to, co jí. „Ona si nechává přivážet jídlo v krabičkách a tam prý je přesně namíchaný poměr všech potřebných živin. Mě to přijde k smíchu. Třicetiletá ženská jí z krabiček jako by byla nesvéprávná a neuměla se sama rozhodnout co chce jíst a na co má chuť,“ říká Stanislava.

Stravování je jedna z věcí, na které je nyní velmi dobře vidět, jak velké rozdíly jsou mezi generacemi.

Mladí jsou opravdu přesvědčeni, že jejich babičky a dědové o zásadách zdravé výživy nic nevědí. Senioři jsou přesvědčeni, že oni jedí takzvaně normálně, zatímco mladí buďto úzkostlivě zkoumají každé sousto, jestli je zdravé nebo se naopak cpou nezdravými jídly z fastfoodů a sladkostmi.

Kde je pravda? No přece každá generace má tu svou.

Nyní zveřejněné výsledky průzkumu ukázaly, že dotazovaní považují za hlavní překážky zdravého stravování seniorů omezené finanční zdroje, dietní omezení a zdravotní problémy jako jsou obtíže při polykání, žvýkání nebo snížená chuť k jídlu. Na dotaz, zda si myslí, že mají dobré informace, jak by se senioři měli stravovat, převažovaly odpovědi, že ano. Čtyřicet procent lidí odpovědělo, že mají spíše dostatečné informace a patnáct procent, že dostatečné. Jako jejich nejčastější zdroj uváděli internet, takto odpovědělo  šedesát tři procent dotazovaných.

Ovšem jaká je skutečnost? Těžko říct. Stravování seniorů je tak rozdílné jak rozdílná tato skupina obyvatel je. Jsou mezi nimi lidé, kteří objíždějí gastronomické festivaly a radostí zkoušejí exotická jídla, stejně jako lidé, kteří obědvají polévky ze sáčku a večeří rohlík s taveným sýrem. Jsou mezi nimi lidé, kteří mají chuť k jídlu, stejně jako lidé, kteří ji kvůli různým zdravotním problémům ztratili.

„Senioři, kteří žijí v domácím prostředí společně s partnerem, mají tu výhodu, že věnují výběru potravin, přípravě jídle i společnému stolování více pozornosti a péče. Pokud žijí jako jednotlivci, mnohdy svému stravování nevěnují potřebnou pozornost, nemají motivaci k jeho přípravě a odbývají se několika málo snadno připravenými jídly. Obvykle jde o jídlo studené, například o chléb, kávu s mlékem nebo instantní polévku. Nezanedbatelný vliv na jídelníček seniorů má též jejich finanční situace,“ uvedla vrchní nutriční terapeutka Thomayerovy nemocnice Tamara Starnovská.

Příjemným zjištěním, které z průzkumu vyšlo najevo, je, že se lidé o stravování svých starších příbuzných zajímají a diskutují s nimi na toto téma. I když, jak se zdá, jde o jedno z témat, na kterém se rozdílné generace prostě neshodnou.

jídlo Zdravá strava
Hodnocení:
(4.6 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%