Jak na peníze s Českou bankovní asociací: Kreditka
Ilustrace: Česká bankovné asociace

Jak na peníze s Českou bankovní asociací: Kreditka

16. 10. 2019

Tak často říkáme jakékoli kartičce z plastu, kterou používáme k placení (v obchodech nebo na internetu), anebo k výběru peněz z bankomatu. Každá platební karta však není karta kreditní neboli kreditka.

Kreditka je platební karta, která nám umožňuje čerpat úvěr. Jakoukoli částku, kterou s ní zaplatíme, neplatíme ze svých peněz, ale z peněz banky, která nám je půjčuje. Specialitou kreditky je to, že s ní platíme okamžitě a přitom bance budeme peníze vracet vždy až v den, který je určen jako den zúčtování (např. každého 3. nebo 15. v měsíci). V den zúčtování je třeba bance zaplatit vše, co jsme si během uplynulého měsíce půjčili, anebo alespoň stanovenou minimální částku.

Pokud si budeme hlídat, kolik přesně peněz a v jaký den máme bance zaplatit, může být kreditka velmi výhodná. Banka nám totiž peníze až do dne zúčtování poskytuje zdarma, bez jakýchkoli úroků. Ale pozor! Právě jen do dne zúčtování. Pokud peníze ve stanoveném termínu vrátit nestihneme, budou nám k půjčené částce připočítány úroky, a to často poměrně vysoké. Potom budeme muset bance zaplatit o hodně více, než jsme si půjčili.

Kreditka nám může být nabídnuta zdarma, anebo za mírný poplatek za její vydání. V každém případě však jde o úvěr. Pokud je karta vydána pro fyzickou osobu na soukromé účely, znamená to, že se na ni vztahují ustanovení zákona o spotřebitelském úvěru. A proto by poskytovatel ještě předtím, než nám ji nabídne, měl zhodnotit naši úvěruschopnost. Pokud poskytovatelem není např. banka, u které máme účet, a která o nás díky tomu už leccos ví, musíme se smířit s tím, že je nutné před získáním karty uvést či doložit celou řadu informací. Kromě toho je třeba počítat s tím, že za používání kreditky budeme jednou ročně platit poplatek. Podle toho, o jakou kreditní kartu se jedná, může poplatek činit několik stovek, ale někdy až několik tisíc korun za rok.

Kromě půjčky nám někdy kreditka nabízí i mnoho dalších výhod v podobě slev u obchodníků nebo odměn za nákupy. Mluvíme o tzv. benefitech. Opět záleží na typu kreditky, jaké benefity a v jaké výši můžeme využívat.

Kreditka tak může dobře sloužit především tomu, kdo je rozhodnut pečlivě si hlídat, kolik s kreditkou zaplatil a kdy je nutné vrátit bance peníze zpět. Platí totiž, že kreditka může být dobrý sluha, ale špatný pán.

Pokud potřebujete informace o Vaší platební kartě, obraťte se na banku či jinou instituci, která Vám tento produkt poskytuje nebo nabízí.

 

Připravila: Česká bankovní asociace

 

 

 

 

 

Česká bankovní asociace peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%