Oslavy svatého Václava skončily tajemnem
Foto: autorka

Oslavy svatého Václava skončily tajemnem

4. 10. 2019

Přečetla jsem si, že v Bohnické psychiatrické léčebně bude program k oslavě svátku sv. Václava v místním kostele stejného jména. Jenže, jak se tak stane, nečetla jsem pořádně. V sobotu byla ráno jen mše. 

Když už jsme byli v areálu, trošku jsme se tu prošli. Léčebna, jejíž počátek se datuje rokem 1909, je velice rozsáhlá, jen léčebných oddělení jsem napočítala něco kolem 30, dále tu jsou terapeutické dílny, muzikoterapie, hippoterapie a několik provozních a administrativních budov. V parku je divadlo Za plotem, které slouží jak pacientům, tak i veřejnosti. V areálu léčebny se koná hudební festival Babí léto, divadelní festival Mezi ploty. Asi 800m od léčebny je hřbitov, známý pod označením hřbitov bláznů. Kromě pacientů léčebny je zde pohřbeno i 48 italských choromyslných, zajatci ze Srbska, Bosny a Ruska z 1. světové války, velké množství rakousko-uherských vojáků, kteří byli v léčebně poté, co přišli během války o rozum. Místo posledního odpočinku zde našli i nepohodlní dědicové nebo příliš dlouho žijící bohaté tetičky a další osoby, zcela příčetné a nepohodlné. V blázinci se ocitly řízením osudu a nebylo pro ně cesty zpět. Na hřbitově je prý pochován i atentátník na arcivévodu Ferdinanda d´Este, pochován byl tajně.

Dominantou hřbitova je vyhořelá a polorozpadlá kaple s márnicí a podzemní chodbou. Zde se měly odehrávat v 80. letech satanistické rituály. Celý hřbitov je pokryt břečťanem, zůstává jen pár náhrobků, které pořídily rodiny zemřelých. Nejděsivějším místem je jihozápadní roh hřbitova, kde jsou pohřbeni nejhorší vrazi své doby.  Na hřbitově se přestalo pohřbívat v roce 1963 a celkový počet hrobů je 4000.

Naproti hřbitovu bláznů je hřbitov určený především pejskům. Jestli se to tak dá říct, má své specifické kouzlo. Jednotlivé hrobečky jsou oploceny malými plůtky a ozdobeny květinami a hračkami.  Víc vám nepovím, nedokázala jsem jít dál.

A protože den nemá končit slzavě, cestou domů mě moc pobavil a rozesmál autobus. Ano, poněkud starší autobus, zcela prázdný, a trůnili v něm dva velcí plyšáci. Medvědi. Ten moment jsem si nazvala „Kluci jedou na dovolenou“ a zas bylo fajn.

 

Zdroj: o léčebně a hřbitovu -  Wikipedie a Cestovatelský portál.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.4 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.