Staříci vzali spravedlnost do svých rukou
Užasné výkony L. Mrkvičky a Jiřího Schmitzera ve filmu Staříci

Staříci vzali spravedlnost do svých rukou

27. 9. 2019

Nenechte se mýlit romantickým názvem nového českého filmu. Až na plakátech uvidíte titulek Staříci, rozhodně se nebude jednat o komedii či nějakou bezduchou zábavu.

Hrdinové filmu, dva političtí vězni z padesátých let, kteří marně čekali na to, až spravedlnost dostihne komunistického prokurátora, se rozhodli pro pomstu. Je to zdárný pokus, jak upozornit na skutečnost, že bezpráví je součástí našich životů a minulost nebude nikdy zapomenuta. Touha po odplatě je v mysli člověka zakořeněna po dlouhá léta. Tahle spící bestie se čas od času probudí a je na každém, jak ji zkrotí.

Vždycky se říká, že film stojí a padá se svými hrdiny. Autoři měli tentokrát neskutečně šťastnou ruku. Po delší době se na plátně ukáže Ladislav Mrkvička (80) a předvede divákovi škálu hereckého umění tak pravdivou, až nám dochází dech. U Jiřího Schmitzera (70) jsme si několikrát přečetli, že tato role byla jeho rolí životní. A tak nám v případě Staříků došly superlativy. Celý film odehraje Schmitzer připoután na invalidní vozík. Dostala tak velký prostor jeho gesta, mimika a nezaměnitelný hlas. Diváka až mrazí setkání s tak vyzrálými osobnostmi a uvědomuje si, že mistrovství herecké profese je podmíněno velkými zkušenostmi.

Zdálo by se, že o nedávné české minulosti už bylo natočeno vše. Opak je pravdou. Ještě zdaleka jsme se nevyrovnali s děním v padesátých letech a ani s výsledky roků končících osmičkou a devítkou (1968 a 1989). Rozhodně si do mozaiky poznání naší historie zařaďte návštěvu Staříků. Třeba vám pomohou lépe pochopit některé souvislosti.

 

Božena Hažová

 

 

 

film kultura
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.