O bydlení seniorů a potřebné péči se diskutovalo na půdě Senátu
Bydlení pro seniory je horkým tématem i mezi politiky

O bydlení seniorů a potřebné péči se diskutovalo na půdě Senátu

26. 9. 2019

Bydlení seniorů, kteří budou zanedlouho tvořit třetinu obyvatelstva České republiky, je problémem, který musí političtí představitelé urgentně řešit.

Demografický vývoj jasně ukazuje, že v roce 2030 bude 12-15 % obyvatel starších 80 let. A ti budou potřebovat komplexní zdravotní a sociální péči. Právě proto se včera na konferenci Senior Housing v Senátu PČR sešli senátoři, zástupci veřejné správy a samosprávy i soukromých společností.

Klíčovou roli v tématu bydlení pro křehké seniory hrají a budou hrát dostatečné kapacity sociálních služeb. Do třiceti let se musí navýšit kapacita lůžek v sociálních službách ze současných 41 000 až na 90 000. Stát vyčlenil na investice do seniorského bydlení a pobytových služeb necelých 500 milionů korun, což je nedostačující.

„Pomoc v budování nových lůžek poskytují i soukromé firmy. Privátní sektor nabízí formu spolupráce s kraji a obcemi jako investor, který má ve výstavbě a provozu domovů mnohaleté a mezinárodní zkušenosti. V tomto ohledu na sebe bere závazek investice do výstavby domova, což umožňuje městským samosprávám použít plánované finanční prostředky pro jiné účely,“ vysvětlila jedno z hlavních témat konference Věra Husáková, regionální ředitelka společnosti SeneCura, největšího soukromého provozovatele Domovů pro seniory a Domovů se zvláštním režimem, respektive center pro lidi s Alzheimerovou chorobou a demencí.  V modelu součinnosti privátního a veřejného sektoru budou fungovat nová SeniorCentra SeneCura například v Telči, Žďáru nad Sázavou nebo Chotěboři.

Kromě spolupráce soukromého a veřejného sektoru, která se stále více prosazuje při realizaci a financování nových zařízení nebo revitalizaci stávajících, byly dalšími důležitými tématy konference například možnosti samospráv v bydlení seniorů či zkušenosti s péčí o seniory v menších obcích. Přednášející kladli důraz zejména na setrvání seniorů doma, tedy ve svém přirozeném prostředí, pokud to jejich zdravotní stav dovoluje, přičemž senioři s Alzheimerem či demencí, jejichž počet rychle roste, již potřebují specializovanou péči v domovech se zvláštním režimem. Důležitým tématem byl také trend mezigenerační soudržnosti – zejména propojování domovů pro seniory s dětmi a širokou veřejností. Takové možnosti již úspěšně nabízí některá již zmíněná SeniorCentra SeneCura, která v rámci svých domovů provozují dětské skupiny.

Mezi přednášejícími se představila například členka rady hl. města Prahy pro oblast sociální politiky a zdravotnictví Milena Johnová, senátor a člen výboru Senátu Parlamentu ČR pro zdravotnictví a sociální politiku Jiří Vosecký, senátor a starosta obce Bolatice Herbert Pavera, Stanislava Gorecká ze Svazu měst a obcí nebo Jiří Klíma, ředitel odboru politiky bydlení MPSV.

bydlení
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.3 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%