Jsou dnes mladí muži lepší tátové?
Ilustrační foto: pixabay.com

Jsou dnes mladí muži lepší tátové?

17. 9. 2019

V poslední době se často mluví o tom, že dnešní muži berou rodičovství jinak, než jejich tátové a dědové. Své ratolesti vodí na hřiště, přebalují je, krmí, koupou, zkrátka své otcovství dávají hrdě najevo.

Dokonce se nyní čím dál více probírá možnost, že by měli nějakou dobu pobývat na rodičovské dovolené stejně jako ženy. Opravdu je dnešní generace tatínků jiná, než bývaly ty předešlé?
 
Sedmdesátiletý Stanislav z Ostravy, bývalý učitel říká: "V rodině často slyším, jak jsou zeť a vnuk šikovní, jak skvěle se starají o své děti. Cítím v tom takový ten lehce káravý podtón, že já jsem tak dobrý otec nebyl. Trošku mě to štve. Ano, za mých mladých let nebylo zvykem, že by táta mimino vozil v kočárku a řešil s kolegy, jaký zásyp na prdelku je nejvhodnější. Ale to přece neznamená,že jsme své děti nemilovali. Jen se tehdy mužské a ženské role v domácnosti více rozdělovaly." 
 
Jeho stejně starý kamarád Josef podotýká: "Mému vnukovi se teď narodilo miminko. Jeho fotku má na stole v kanceláři, s kolegy pročítají stránky týkající se výchovy, dovedou hodiny rozebírat druhy dětské výživy. Nevím, ale mi to připadá legrační. Ano, je krásné, že se muž o své dítě tak stará, ale nemůžu si pomoct, připadají mi zženštilí, divní. Ale asi je to můj problém, jedna ze změn, kterými svět prochází a já už jsem starý a nerozumím jim."
 
Z průzkumu, který dělala společnost Nielsen Admosphere pro Ligu otevřených mužů, nyní devadesát tři procent obyvatel České republiky podporuje návrh, aby muži chodili na otcovskou dovolenou. Liga otevřených mužů je spolek, který si dává za cíl podporovat aktivní přístup mužů ke svému zdraví, k životu, a tudíž také z zodpovědnému partnerství a rodičovství. "Průzkum potvrdil to, co se stalo již běžnou praxí, tedy, že tátové chtějí být bezprostředně po porodu se svoji partnerkou a dítětem doma," říká psycholog a ředitel Ligy otevřených mužů Martin Jára. "Role otce je v prvních dnech a týdnech života dítěte zvlášť důležitá. Tento čas je klíčový pro prvotní navázání vztahu otce s dítětem a posílení rodinných vazeb," vysvětluje.
 
Zatímco pro muže mladého a středního věku jsou jeho slova naprosto přesným vystižením současného vnímání rodičovství, starší ročníky vzpomínají na to, jak svého času za socialismu bylo vyloučené, že by se muži účastnili porodů, ba mnohdy jim ani nemocnice neumožnily navštívit ženu a dítě, jak by chtěli. Běžný obrázek byl, že ženy ukazovaly narozená mimina svým mužům z oken porodnice. 
 
Mnohé mladé maminky, které nyní mají děti s muži dříve narozenými, říkají, že tento rozdíl mezi generacemi je znát. Zajímavě o tom nedávno v jednom rozhovoru mluvila kostýmní výtvarnice Michaela Horáčková, žena podnikatele Michala Horáčka, jejichž věkový rozdíl je šestadvacet let. Když se jí novináři ptali, zda přebaluje jejich dítě, uvedla, že něco takového by po něm nikdy nežádala, protože ví, že on pochází z generace, která tyto záležitosti vnímá poněkud jinak.
 
"V sedmdesátých letech, kdy tato generace měla první děti, nic takového běžného nebylo, proto to neočekávám. Na druhé straně je perfektní táta, který si s Julinkou umí hrát a myslím, že v tomto věk roli nehraje. Kdo se věnoval dětem ve třiceti, věnuje se jim i v šedesáti," míní. 
 
Každopádně vnímání rodičovství ze strany mužů je jedna z největších změn, kterými naše společnost v posledních letech prošla. V mnoha rodinách se na toto téma vedou diskuse i hádky. "Když jsem se doma zmínil, že bych chtěl na rodičovskou, táta se rozesmál," říká sedmatřicetiletý Martin. "Vůbec nechápal, že prostě chci být se svým synem, že mi to připadá jako obohacující zkušenost. Říkal mi něco v tom smyslu, že se ně mě v práci budou dívat divně, že se chovám jako ženská a podobné nesmysl. Můj táta je hodný chlap, ale v tomto směru je velmi konzervativní," vysvětluje.
 
V mnoha evropských zemích je však otcovská dovolená běžná, muži mají možnost vybrat si ji v libovolném termínu v určité časové lhůtě po porodu. Obvykle se jedná o dva týdny. 
 
Institucionální podpora otcovství v této podobě je víc než symbolické gesto. Je také praktickým krokem s pozitivními dopady na rodiny i na společnost. Časné zapojení mužů do péče o děti zvyšuje šanci, že se rodiče budou i později o tuto péči dělit a podporuje spravedlivé rozložení domácích prací mezi partnery," míní Martin Jára z Ligy otevřených mužů.
 
Co si o tom myslíte? Je mezi generací současných tatínků malých dětí a jejich otci a dědečky nějaký rozdíl ve vnímání péče o potomky a přístupu k rodičovství vůbec? Nebo se i dříve mnozí muži o děti starali, jen se o tom prostě nemluvilo a nepsalo?
rodina
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%