Vycházka v září
Foto: autorka

Vycházka v září

14. 9. 2019

Tento týden jsem se zúčastnila s Exodem Blansko - sekce seniorů - velmi zajímavé a hezké vycházky. Shromáždili jsme se všichni v dopoledních hodinách před Státním zámkem Rájec nad Svitavou - většina nás přijela autobusy.

Klasicistní zámek francouzského typu zbudovali příslušníci šlechtického rodu Salmů v letech 1763 - 1769 a my  jsme mohli zhlédnout s výbornou průvodkyní reprezentační přízemí, první poschodí a kapli.

Interiéry zámku vynikají rozsáhlou kolekcí porcelánu, grafik, křišťálových pohárů i obrazů. Zámecká empírová knihovna s více než 60.000 svazky v jedenácti jazycích patří k největším zámeckým knihovnám v České republice.

Na zámku bývají i občanské nebo církevní svatební obřady a to buď ve slavnostním sále nebo v kapli...

Zámecké zahradnictví se specializuje od r. 1973 na pěstování kamélií.

Státní zámek ve spolupráci s divadlem Radost Brno uskutečnil v interierech zámecké kaple výstavu "70 let Radosti", kterou doplnily nejzajímavější loutky a kostýmy z historie divadla.

Měli jsme veliké štěstí, že o víkendu zde měli sympozium zámečtí aranžéři z objektů ve správě Národního památkového ústavu z celé republiky a vytvořili zde ve všech místnostech nádherné květinové aranžmá z jiřin a dalších podzimních květů a plodů...

Také jsem se podívala v sekci i60 na výlety čtenářů, kteří se už stali členy stovkařů i60. Třeba paní Alena Šnejdrlová už má nachozeno od začátku roku neuvěřitelných 735 km.

Já jsem na této vycházce celkem s cestou na nádraží a zpět nachodila v tomto dni asi 10 km, ale když se tak dívám na Vaše vycházky, tak se nemohu srovnávat. Chodím dost, ale většinou jen ty svoje každodenní trasy, které snad ani nemohu neustále zveřejňovat, takže i tento článek jsem napsala jen jako vzpomínku na hezkou vycházku.

Totiž po prohlídce zámku jsme se vydali hezkou a klidnou lesní cestou do blízké vesničky Ráječko na oběd a tam nás překvapil rozvodněný potůček přes cestu, takže jsme museli zout i boty a přejít v celkem vlažné vodě...

Ale vycházka to byla skutečně v tomto hezkém a teplém dni nádherná a určitě za její přípravu naší milé vedoucí všichni moc děkujeme a těšíme se zase na další...

cestování
Hodnocení:
(5.2 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.