Řeč ve zkratkách. Rozumíte jí?
Ilustrační foto: ingimage.com

Řeč ve zkratkách. Rozumíte jí?

12. 9. 2019

NZ, ASAP, OMG, LOL. Běžné výrazy, které používají mladí lidé, především v mailech, v esemeskách, v komunikaci na sociálních sítích. Bože, co to je? Vůbec jim nerozumíme, říkají často jejich prarodiče.

Velmi často jde o shluky začátečních písmen anglických slovních spojení. Některá je dobré znát. Jednak může senior vnouče pořádně vyšokovat svým přehledem, jednak tím může dojít k vytyčenému cíli. Typický příklad? Zkratka asap. Když někdo řekne dítěti nebo teenagerovi, aby něco udělal asap, je výrazně vyšší předpoklad, že dotyčná na nic nereagující bytost vyvine aktivitu větší, než kdyby slyšel, že má něco udělat hned, okamžitě. Asap je totiž zkratka anglického výrazu As Soon As Possible, to znamená v překladu Hned, jak to bude možné. Je to velmi používaný výraz, například ho lidé často píší ve větách: budu tam ASAP, udělám to ASAP, prosím ASAP. Takže je dobré naučit se například spojení: Vynes konečně ten koš a to ASAP!

„Lidé si mnohdy myslí, že jazyk mladých lidí degeneruje, ale není to tak. Je to jen jiná forma konverzace. Ale je pestrá. Jen není květnatá, ale zkratkovitá. Vystihují ji například esemeskové výrazy jj místo jo jo nebo nz místo není zač. Dříve by nikoho nenapadlo něco napsat, nyní se používají běžně,“ vysvětluje Martin Kavka, který sbírá novotvary, založil jejich internetový slovník Čeština 2.0 a napsal na toto téma knížku. „Starší lidé si někdy myslí, že mladí neumějí používat různá slova, že je neznají, a připadají jim proto divní. Jenže mladí mají svá vlastní slova. Neumí používat ta, která znají staří lidé. Není dobré tyto světy oddělovat, ale naopak je lepší přistupovat k těmto rozdílům s otevřenou myslí a s humorem,“ míní.

„Nedávno jsem psala vnučce email, líčila jsem jí tam jednu humornou historku, která se stala naší příbuzné. Vnučka mi odpověděla jediným slovem, tedy třemi písmeny LOL. Vůbec jsem nechápala, co to je, myslela jsem, že se překlikla,“ vypráví pětašedesátiletá Marta. A pokračuje: „Syn mi vysvětlil, že vnučka používá tu zkratku pořád. A víte, že mi to přijde zajímavé a legrační? Možná to začnu používat taky.“

LOL je tedy také dobré znát. Jde o zkratku Lot Of Laugh, která vyjadřuje, že jejího pisatele něco pobavilo, potěšilo, rozesmálo. Fajnšmekři používají i ROFL, což znamená Rolling On The Floor Laughing, tedy válím se smíchy po podlaze.

Může se stát, že vám vnouče napíše zkratku OMG. Jde o zkratku Oh My God, tedy zvolání Oh, můj Bože. Ale pozor, bývá míněna sarkasticky, nejde o vyjádření obdivu. Můžeme se s ní setkat například v takové konverzaci:

Jaký byl víkend?
OMG.
Co se stalo?
Byla jsem u babičky a pořád do mě cpala jídlo. WTF?

Ani WTF není úplně lichotivé. Jde o zkratku What The Fuck, což vyjadřuje něco ve smyslu: Co to má znamenat? O co šlo? Zkrátka, překvapení v negativním smyslu, rozčarování, otrava.

Velmi se uchytilo používání výrazu NZ, což znamená Není zač. Tedy odpověď na poděkování.

A také JJ, což je zkratka jo jo.

Inu, doba je čím dál rychlejší a pro mnoho mladých lidí je napsat o dvě písmena více ztráta času.

Není však třeba se tomu divit, natož se nad tím pohoršovat a říkat svým mladým příbuzným: Já ti vůbec nerozumím. Mnohem zábavnější je zkoumat, co která zkratka znamená, a občas s ní třeba ty její milovníky trochu poškádlit. Ostatně, jazykovědci  je vůbec nezatracují, naopak je označují za ukázku toho, že se český jazyk vyvíjí, neustrnul, žije.

Hrátky s češtinou
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%