Jiří Ondra: Polovina zdravotních potíží pochází od chodidel
FOTO: archiv Jiřího Ondry

Jiří Ondra: Polovina zdravotních potíží pochází od chodidel

8. 9. 2019

Vyučil se ševcem u Baťi ve Zlíně. Aby mohl šéfovat závodu Svit, musel projít všechny pracovní postupy a zvládnout je. Majitel obuvnické firmy z Lázní Kostelec u Zlína Jiří Ondra říká, že v Česku chybí vymahatelnost práva.

Již Váš dědeček, který byl vyučený obuvník ve Vídni, měl obuvnickou dílnu v centru Zlína. Vy sám jste se v roce 1965 stal zaměstnancem Svitu a poté ve 33 letech i jeho ředitelem. Co všechno jste musel pro svou kariéru udělat?
Musel jsem projít a seznámit se s fungováním Svitu, umět všechny operace při výrobě, abych měl dokonalý přehled o všech výrobních procesech. A samozřejmě musel jsem prokázat, že rozumím nejen výrobě obuvi, ale mám také organizační a řídící schopnosti.

Proč myslíte,že Baťova rodina nezačala po roce 1989 znovu podnikat v České republice?
V roce 1990 přijelo do Svitu spousty zaměstnanců od Bati, ale Baťa sám mi řekl, že když vyrábí obuv v Indii a Pákistánu, tak potom je podíl zisku na prodeji vyšší, než při výrobě, tak nemá co řešit. Navíc dostal obchody a výrobu Dolní Němčí.

Založil jste v roce 1992 rodinnou firmu ARNO. Jaká je její filozofie a z čeho se skládá její nabídka?
Naše filozofie je postavená na serióznosti a poctivosti. Výkonost a pracovní nasazení naší firmy je nesrovnatelné. Podstata našeho úspěchu je nižší marže proti jiným prodejcům.

Můžete našim čtenářům poskytnout jednoduché rady pro výběr obuvi?
V první fázi je samozřejmě nutné si uvědomit, že nějaké boty potřebujeme. Poslední dobou je velmi dobrým kanálem pro každého internet. Zde je však nutné dbát na to, abychom nenaletěli nějakému podvodnému e-shopu. To si jednoduše ověříme pomocí referencí nebo díky některému z nezávislých recenzních portálů, kde sami uživatelé hodnotí kvalitu služeb konkrétního e-shopu. V Česku existuje hned několik možností, jak si e-shop ověřit. Dle platných zákonů má každý právo zboží do 14 dní vyzkoušet a případně vrátit, pokud se vám nelíbí nebo nesedí velikost. Potom se stačí zaměřit na určitou kategorii a prohlížet si fotografie dostupných produktů.

Jak má postupovat člověk, který si ještě nikdy nekupoval obuv v e-shopu?
Nejprve samozřejmě vybíráme podle fotografie produktu. Je to především kvalita fotografie, která by měla být reálná. Na to si u nás dáváme obzvlášť záležet, protože kvalitní fotografie dává zákazníkovi přesný obraz produktu, který nakonec obdrží. Jakmile vybereme výrobek, který splňuje naše požadavky, tak se můžeme podívat na dostupné velikosti a také do popisu abychom viděli materiály, jaké vybraný model obuvi obsahuje. Pokud už má zákazník zkušenosti s tím, jakou velikost obvykle nosí tak může vybírat. Někdy však výrobci používají různá kopyta a obuv potom velikostně nemusí odpovídat standardním tabulkám. U nás proto nabízíme možnost zaslat nám rozměr svého chodidla a následně požadovaný model proměříme a doporučíme optimální velikost. V 70% případů to pomůže eliminovat to, že by obuv velikostně neseděla.

Které vlastnosti musí mít boty pro seniory?
Polovina všech zdravotních problémů je od chodidel. Pro starší osoby je nutné dbát na to, aby byly vyrobeny z kvalitních materiálů, stélka může obsahovat podporu podélné i příčné klenby, může být pohodlně polstrovaná. Obuv musí být prostorná, aby poskytla dost místa pro prsty. Pevný opatek pro udržení stability.

Myslíte si,že jsou v Česku dobré podmínky pro podnikání ? Co by podle vašeho názoru rozvoji podnikání nejvíce pomohlo?
Serióznost poctivost a hlavně vymahatelnost práva je v naší zemi téměř nulová. Každý, kdo vám dluží za dodanou obuv nebo naši práci a nechce zaplatit, převede majetek na jinou osobu s bydlištěm na radnici. Když jsem toto řekl i poslancům, tak mi řekli, že není politická vůle něco změnit.

 

Božena Hažová

 

 

 

 

 

nákupy rozhovor
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.3 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%