Sicílie cestou necestou - díl I. - ETNA
FOTO: autorka

Sicílie cestou necestou - díl I. - ETNA

5. 9. 2019

Ráda bych se s vámi podělila o naše zážitky z cest po Sicílii. Protože jsem nevěděla, co zvolit, a fotografií mám záplavu, musím „svůj malý cestopis“ rozdělit do třech dílů, a sice s názvy Etna, Syrakusy a Cesta na sever. 

Naším strategickým místem pro výjezdy se stal hotel Atlantis a samozřejmě ležící málem pod Etnou. Dlouho jsem váhala usadit se tak blízko, ale snad to Etna ještě nějakou chvíli vydrží a neukáže nám svou sílu v plné nádheře, doufala jsem. O to bych totiž ani v nejmenším nestála. Obdivovala jsem odvahu lidí postavit si vesnici přímo na jejím úbočí. Já, postižena jednou ze svých bývalých profesí, jsem Etnu co chvíli pro jistotu kontrolovala z okna hotelu a po očku ji sledovala, když jsme jeli kamkoliv. Pořád kouřila, potvora, nedala si ani na chvíli pokoj! Nevěřila jsem jí ani trochu navzdory tomu, že tam vede lanovka téměř až k vrcholu, v zimě se tam lyžuje a v létě tam proudí zástupy návštěvníků – holt byznys je byznys a kdo chce kam, pomozme mu tam. 

Vyjeli jsme na parkoviště u Etny autem a pak se vyvezli ještě kus lanovkou. Dál se muselo jet speciálními malými mikrobusky až k vrcholu a potom asi pěšky, a to jsem teda odmítla. Nejsem totiž čumilem za každou cenu – Etna je nevyzpytatelná, stále kouří a občas vyplivne rozžhavené kameny do celkem slušné vzdálenosti a už se několikrát stalo, že lidé byli popáleni zrovna tak, jako na Liparských ostrovech. Moje touhy dobrodruha zas tak dalece nesahají a na plameny se můžu podívat do kamen na chatě. 

Etna nás ovšem odměnila za „odvahu“ překrásnými pohledy shora. Pohledy na nespočet kráterů a kráterků (nemá totiž jen ten jeden nahoře) a v dálce bylo vidět i město a moře. 

Byl to úžasný zážitek a jsem ráda, že jsem překonala svou nedůvěru – promiň, Etno, ale jednou mi to celkem stačilo a odteď tě budu sledovat jen v televizi ! :-))

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%