Malta - 7. díl, Luqa a Trojměstí
Foto: autorka

Malta - 7. díl, Luqa a Trojměstí

5. 9. 2019

Three Cities =Trojměstí

Ta nejdůležitější místa, kvůli kterým jsme se vydaly v minulých dnech na ostrov Gozo, jsme absolvovaly. Jak rády bychom tam zůstaly déle! Avšak po snídani jsme se rozloučily s naším dobrým ubytovatelem Tomem a vrátily se na hlavní ostrov. Nocleh na sedmou noc jsme si záměrně rezervovaly v bytě blízko letiště Luqa, protože náš odletový čas byl příští den časně ráno. Ukázalo se to jako velmi prozíravé, protože k letištní hale se nechalo dojít z bytu pohodlně pěšky za pouhých sedm minut. Nemusely jsme mít strach, že něco zmeškáme.

7. den: úterý 9. 4. 2019

Po rychlém a bezproblémovém vyhledání adresy ubytování následovalo naše, téměř detektivní, pátrání, jak se dostat dovnitř domu. Předem mi byly doručeny veškeré instrukce na e-mail, včetně ujištění, že můžeme přijet kdykoliv již po 10. hodině ráno. Znaly jsme hesla, kódy, postup -  prostě teorii jsem měla uloženou v tabletu. Protože nikdo neměl být v čase našeho příjezdu doma, tak jsme se měly tedy ubytovat samy, abychom nemusely zbytečně čekat do odpoledne. Tato nabídka nám přišla vhod a důvěra v nás byla příjemným znamením. Potřebovaly jsme si především odložit kufry a pak hned zase zmizet ven bez ztráty drahocenného času. Pro případné potíže, které se však nepředpokládaly, nám měla být nápomocna kamarádka majitelky bytu ze sousedství.

Nejen já, ale ani nadanější Míla neporozuměla technickým vymoženostem. Ujistily jsme se, že dobýváme správný dům. Po marném snažení jsme se teprve od té doporučené kamarádky dozvěděly, že jde o vedlejší schránku a trezor i klíč jsou něco úplně jiného. Pro nás to byla „fuška“ a zašifrované rozuzlení bylo takzvaně na palici!!! Přivolaná kamarádka nám názorně ukázala, čím, kde a jak poručit dveřím, aby se otevřely. Podotýkám, že obě už jsme úspěšně odemykaly mnoho hotelových pokojů, ale s tímto systémem jsme se dosud nesetkaly. Nevadí, všechno je jednou poprvé. Ovšem musím naši hostitelku pochválit, jak měla s kamarádkou zorganizovanou rychlou službu pro naši záchranu – to nemělo chybu.

Zabydlely jsme se. Z balkonu bytu byl příjemný výhled do svěžího parčíku za silnicí. Myšlenky na lenošení jsme odehnaly a podle plánu odjely poznávat Trojměstí. To by prý také neměl vynechat žádný návštěvník Malty.

THREE CITIES (TROJMĚSTÍ)

Tvoří ho tři města: Vittoriosa, Senglea a Gospicua. Všechna byla z původních jmen přejmenována, ale místní obyvatelé používají u každého starý i nový název, což pro nás bylo trochu matoucí. S pomocí plánků jsme zvládly hledání a došly k pevnosti San Angelo. Ta bývala sídlem velmistra řádu. La Valette zde měl svůj štáb. Horní část pevnosti nyní obývá novodobý řád rytířů sv. Jana, a k dispozici mají také kapli sv. Anny z 15. století. Z četných vyhlídek pevnosti je nádherná Valletta jako na dlani.

Maltské pevnosti nejsou pouze důmyslně řešené stavby k obraně země, ale nesou i zdobné architektonické prvky. Pohled odsud na Vallettu byl zase úplně jiný, okouzlující. Otevíral se před námi záliv plný jachet a neustále se na vodě kolébala malá i velká luxusní plavidla. My bychom se tady na nábřeží snad nechaly ukolébat taky. Bylo příjemně teplé dubnové odpoledne a začínaly jsme litovat, že naše maltské putování se chýlí ku konci.

Námořní muzeum jsme již nestihly, právě zavírali, to byla naše smůla. Nevyužily jsme tak další vstup zdarma, který jsme měly v rámci od prvního dne zakoupené Muzejní karty do více jak 20 objektů. Venku před budovou jsme viděly pouze lodní šroub, který je „velkou pozvánkou“ do tohoto muzea. Dalším a posledním cílem byl Inkvizitorský palác. V něm sídlil soud a vězení. Jsou tam kobky a také děsivé mučicí nástroje. Nyní v tomto paláci z 16. století sídlí malé národopisné muzeum. Tím jsme zakončily poznávací část.

Bylo na čase dát si zde poslední večeři. Vybraly jsme si restauraci na malém náměstíčku v centru Vittoriosy. Byl příjemný podvečer, tak jsme se nechaly obsloužit venku. Byla to pro nás slavnostní večeře.  Na rozloučenou s Maltou jsme si objednaly rybu na grilu. Bílým vínem připily na zdar příštích dobrodružných výprav.

Pokud jste nestihli přečíst některý z předcházejících šesti dílů a měli byste zájem, tak jednotlivé díly najdete zde:

cestování
Hodnocení:
(5.3 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.