Tip na výlet: Státní zámek Žleby
FOTO: Národní památkový ústav

Tip na výlet: Státní zámek Žleby

2. 9. 2019

Zámek Žleby ležící pod Železnými horami blízko Kutné hory, byl obýván svými původními vlastníky až do doby druhé světové války. Jsou zde tak uchovány památky na běžný život šlechty. O zámku si pvídáme s jeho kastelánem Tomášem Řehořem.

Které předměty denní potřeby tady návštěvník uvidí? A na jaký okruh se má zájemce o tyto exponáty vydat?
Zámek Žleby měl v podstatě štěstí, že byl po druhé světové válce, kdy připadl československému státu, určen jako objekt tzv. první kategorie ke zpřístupnění. To znamená, že byl od počátku předurčen k tomu, aby byl jako kulturní památka (dnes národní kulturní památka) využíván ke vzdělávání a klasické prezentaci v podobě oblíbeného turistického cíle. Díky tomu, se v zámeckých sbírkách dochovala podstatná část původního vybavení, včetně předmětů tehdejší denní potřeby, které dodnes návštěvník může v zámku vidět téměř na každém kroku. Zejména druhý prohlídkový okruh s příznačným názvem „Život na zámku“ je mnoha rozličnými předměty ze sféry každodennosti doslova přeplněn. Tento okruh je po rekonstrukci a reinstalaci nově otevřen od roku 2019 a v množství ložnic, soukromých salonků i pokojů pro služebnictvo se návštěvníci dozvědí o dobové hygieně na šlechtickém sídle či o tom, jak trávila aristokracie v 19. století svůj pracovní i volný čas. Součástí této prohlídkové trasy je rovněž zámecký unikát, historické soukromé divadlo knížat z Auerspergu z 19. století s původními malovanými kulisami, které se řadí mezi nejmenší zámecká historická divadla v Evropě. V zákulisí divadla může navíc návštěvník spatřit i řadu dochovaných divadelních a karuselových historických kostýmů.

Každý zámecký objekt má svojí legendu, nebo svého rytíře nebo bílou paní. Koho můžeme potkat ve Žlebech?
Na žlebském zámku nám naštěstí žádné strašidlo po chodbách nechodí. S oblibou říkám, že jediným strašidlem je pan kastelán. Pokud však mají návštěvníci rádi legendy a pověsti, na třetím prohlídkovém okruhu s názvem „Od gotiky k romantismu“, který vede od středověkého sklepení až na vyhlídkový ochoz Velké věže s krásným rozhledem na okolní krajinu, se dozví některou z místních legend. Například o krásné, avšak kruté panně Miladě z nedalekého hradu Lichnice, o ohnivém meči na Šibeničním vrchu ve Žlebech, či o ukrytém pokladu u žlebské kapličky.

Ve dnech 28. a 29. 9. 2019 připravujete akci nazvanou Oživená zámecká kuchyně. Co v rámci ní návštěvníci uvidí? Budou mít šanci ochutnat nějaké speciality? A jak se mají zaregistrovat, aby měli šanci se na ni dostat?
Oživená zámecká kuchyně je speciálním doprovodným programem, který je v určených dnech (zpravidla svátečních) nedílnou součástí prvního zámeckého okruhu „Kouzlo romantického zámku“ se zbrojnicí a hlavními reprezentačními salóny. V závěru této prohlídky tak návštěvníci zavítají i do historické knížecí kuchyně, kam je pozve zámecký personál oděný v dobových kostýmech. A protože se v těchto dnech v zámecké kuchyni již od brzkého rána topí v mohutných kamnech, kuchtíci i kuchtičky zde připravují kynuté dobroty, pečené v rozměrných etážových troubách, které voní nejen samotnou kuchyní ale i v celém zámku. Všichni unavení pocestní tak v závěru prohlídky mohou ochutnat například sladký koláček plněný jablky, povidly, mákem či tvarohem, sypaný máslovou drobenkou. Prohlídky s oživenou zámeckou kuchyní se konají několikrát do roka vždy o víkendech. Pro velký zájem doporučujeme rezervaci prohlídky e-mailem či telefonicky. Letošní nejbližší prohlídky s oživenou zámeckou kuchyní jsou naplánovány na sváteční víkendy 28. - 29. září a 26. - 28. října 2019. 

Připravujete na podzim další atraktivní program?
Ano, kromě zmíněné oživené zámecké kuchyně se milovníci netradičních prohlídek mohou v září těšit na oblíbené noční prohlídky, které jsou speciálním divadelním představením. V rámci nich návštěvníci projdou žlebskými komnatami, či dokonce i některými běžně nepřístupnými zámeckými prostorami a v jednotlivých místnostech se setkají se strašidly a nadpřirozenými bytostmi, které na žlebský zámek přijely rokovat o své další existenci v současném moderním lidském světě. Jedná se o večerní a noční představení o osmi scénách, určené výhradně pro dospělého diváka a je laděno nejen humorně, ale pochopitelně i k zamyšlení...

V měsíci říjnu pak potěšíme všechny, jež obdivují nejen krásu historickou, ale i krásu květin. Ve vybrané dny bude zámecké prostory zdobit speciální podzimní květinová výzdoba s neobvyklými dekoracemi z živých i sušených květin a plodů. Zámek v barvách podzimu si návštěvníci budou moci užít o třech říjnových víkendech 12. – 13., 19. – 20. a 26. – 28. 10. 2019, říjnové všední dny je zámek otevřen pro předem objednané skupiny.

Anglický krajinářský park u vašeho zámku je ve velmi dobré kondici. Jak se vám daří ho udržovat v horkých letních měsících?
Za údržbou takřka 20 hektarového parku stojí jeho pravidelná odborná i provozně technická péče. Je to v podstatě nekonečná i nekončící škála činností v oblasti arboristiky, ošetřování okrasných dřevin i stromů, zdravotních i bezpečnostních prořezů, ale i ty úplně běžné zahradnické, sadovnické a udržovací práce, které známe z našich zahrádek: sekání trávy, vyřezávání náletové vegetace, údržba cest, pletí plevelu, kypření záhonů, přihnojování a okopávání rostlin a mnohé další. Zvláštní péči pak vyžadují skupiny nádherných staletých rhododendronů, které jsou náročné na kyselost půdy a na zálivku. V posledních letech je bohužel i díky suchu napadají škůdci, takže jim musíme pomáhat i například chemickými postřiky. V suchých měsících je proto nutná i pravidelná zálivka nejen nových výsadeb stromů a dřevin, ale především právě rhododendronů, které mělce koření a hrozí tak nebezpečí usýchání jejich kořenové báze díky vyprahlé svrchní vrstvě půdy. Zde nám pomáhá příroda tak trochu sama, neboť zámeckým parkem meandruje tok řeky Doubravy, který je nejbližším zdrojem vody na zálivku. A velkým pomocníkem je i sbor žlebských dobrovolných hasičů, který vodu díky své technice k potřebným rostlinám v případě potřeby dopraví.

V blízkosti zámku se nachází obora se vzácnými bílými jeleny. Jak se do tohoto kraje dostali a kde přesně je návštěvníci najdou? Kdy mají šanci je uvidět?
Bílí jeleni pravděpodobně pochází až z daleké Persie, odkud byli dovezeni do českých šlechtických obor na konci 18. století. Ovšem pouze na panství Žehušice jejich chov přežil až dodnes. V druhé polovině 20. století bylo rozhodnuto o vzniku další linie chovu, pro nějž byl vybrán lesní komplex zvaný Háj navazující na park státního zámku Žleby. V oboře otevřené od května do září, která je majetkem LČR, dvakrát denně probíhá program krmení bílých jelenů a ukázky výcviku dravců pod vedením Záchranné stanice Lipec. Během jedné minuty se vyhnete letícímu supovi, orel stepní prozkoumá vaše boty, orel mořský vás ovlaží sprškou, když vyletí z jezírka přes vaši hlavu, krkavec si vám sedne do klína, orel bělohlavý krouží nad oborou a luňák dělá salta, když chytá kořist za letu. To se prostě musí zažít! Ukázka je doplněna výkladem o životě i nejzajímavějších vlastnostech dravců. Do obory se dostanete krátkou pětiminutovou procházkou zámeckým parkem. O prázdninách probíhají ukázky každý den mimo pondělí ve 12 a 15:30 hodin, v mimosezónní době pouze o víkendech.

 

Markéta Surovcová, Národní památkový ústav

 

 

 

hrady a zámky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.