Jídla, díky nimž objevíte zdravou chuť pohanky
Pohankové pyré. Foto: Lanterna

Jídla, díky nimž objevíte zdravou chuť pohanky

1. 9. 2019

Pohanka je nevýslovně bohatým zdrojem mnoha vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Přesto jí většina lidí nemůže přijít na chuť. A to je velká škoda. Zde je několik receptů, díky nimž zjistíte, že pohanka je nejen zdravá, ale především může i skvěle chutnat!

Pohanka původně rostla divoce na svazích Himálaje. Do Evropy ji ve 13. století přivezli Tataři, kteří ji měli jako zdroj síly v měšcích přivázaných ke koňskému sedlu, aby byla vždy po ruce. U nás také brzy zdomácněla, ale jako jídlo těch nejchudších. První písemné záznamy o této rostlině pocházejí ze vsetínské kroniky z roku 1676.
Ke konci 19. století se pohanka stala nezbytnou součástí jídelníčku našinců, ale ve 20. století zcela upadla v zapomnění. Až v posledních desetiletích, kdy se zvýšil zájem o zdravou výživu, se opět dostává na výsluní. A ty nejlepší časy ji prý teprve čekají. Její přínos pro lidské zdraví je totiž mnohem větší, než bychom si mohli myslet. Tato jednoletá rostlina má podobná zrna jako obilí, ale o obilovinu se nejedná. Je tedy vhodná i pro celiaky a nutričně je velmi hodnotná. Obsahuje mnoho minerálních látek – např. draslík, hořčík, mangan, měď, vápník, zinek, železo, rutin a další. Je zdrojem minerálů, vitamínů i vlákniny. Zařazení pohanky do našeho jídelníčku tak může pomoct v boji proti cévním problémům, pozitivně ovlivňuje náš trávicí systém, pomáhá regeneraci buněk a také snižuje riziko infarktu, trombózy či mozkové mrtvice a má další pozitivní vlivy na naše zdraví.
"Například na Valašsku se tradičně používala při přípravě kaší, chleba a mnoha dalších pokrmů. Už z tohoto výčtu je tedy zřejmé, proč jsou zdejší tradiční pokrmy tak oblíbené i u propagátorů moderní, zdravé a racionální stravy,“ vysvětluje Josef Tydlačka, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna. A přidává několik receptů, ve kterých hraje pohanka prim, a s nimiž jí rozhodně přijdete na chuť.

1. Pohankový chléb
Potřebujeme: 520 ml polotučného mléka, 25 g droždí, špetku soli, 2 lžíce medu,

2 lžičky mletého anýzu, 600 g pohankové mouky, 120 ml rozpuštěného másla, 200-300 g chlebové mouky pšeničné, 2 lžíce másla na potření.

Postup:

- Do malého množství vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, směs necháme vykynout.

- Pak ji přesuneme do velké mísy, přidáme sůl, med, anýz, pohankovou mouku, chlebovou mouku a máslo. Postupně přidáváme mléko a vypracujeme nepříliš tuhé chlebové těsto, které necháme vykynout. Vložíme ho do formy na pečení chleba a necháme ještě 20 minut kynout.

- Povrch potřeme rozpuštěným máslem, pečeme v troubě předehřáté na 200 °C cca 45 minut.

 

  1. Sladká pohanka s hruškou

Potřebujeme (na 6 porcí): 200 g pohanky, 200 g cukru krystal, 1 dcl bílého vína, 2 kousky badyánu, 4 hřebíčky

Postup:

- Pohanku dáme do 250 ml vařící vody (vody má být tolik, aby hladina byla zhruba na výšku prstu nad pohankou). Po vložení pohanky již nevaříme, necháme odstát pod pokličkou. Pohanka vstřebá veškerou vodu a nabobtná.

- V malém hrnci rozpustíme cukr, zkaramelizujeme ho, přilijeme bílé víno, přidáme badyán a hřebíček a necháme vše svařit do sladkého nálevu. Pak koření odstraníme a do nálevu přidáme uvařenou pohanku. Mírně prohřejeme a servírujeme na talíř společně s očištěnou hruškou (kompotovanou nebo povařenou doměkka), zakápneme medem (případně i pomerančovým přelivem), případně čímkoli jiným dle chuti a fantazie. 

  1. Pohankové pyré

Potřebujeme (na 6 porcí): 1 kg brambor, 100 g pohanky (uvařit ve 150 ml vody), 500 ml smetany na šlehání (33%), 125 g másla

Postup:

- Pohanku vložíme do menšího kastrolu a zalijeme vroucí vodou, osolíme, přivedeme k varu pod pokličkou, zvolna povaříme 5 minut, poté odstavíme a nezakrytou necháme stát 15-20 minut. Během této doby změkne a nabude na objemu. Měla by vstřebat všechnu vodu.

- Brambory uvaříme v osolené vodě, vyšleháme v robotu, přilijeme smetanu s máslem, vyšleháme na jemné pyré, které poté spojíme s uvařenou pohankou. Ta bramborové pyré zpevní a zvýší jeho sytost. Pokud se nerozmixuje, působí i jako zajímavý zdobný prvek (a lehce křupe).

      4. Pohankový nok

„Hodí se do krémových polévek, ale i masových a zeleninových vývarů, také jako příloha k hlavnímu chodu. Vzhledem k neutrální chuti je dobré ho kombinovat s omáčkou. Hodí i jako základ kapání do polévky – stačí ho nastrouhat,“ vysvětluje Josef Tydlačka.

Potřebujeme: 50 g krupice, 100 g polohrubé mouky, 100 g pohankové mouky, špetka soli, voda, olej, 2 vejce

Postup:

- Pohankovou a polohrubou mouku smícháme s krupicí, přidáme špetku soli, vejce a tolik vody, aby vzniklo hladké a nepříliš husté těsto.

- Lžící namočenou ve vodě vykrajujeme z těsta noky, vaříme 4-6 minut ve vroucí osolené vodě dle velikosti noku (než vyplave nahoru).

 

Hodnocení:
(5.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie
TÉMATA
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Faldynová
Díky za recepty. Nastavovaná kaše s pohankou nebo jáhlami místo krupek nemá chybu. Dá se krátce povařit a nechat dojít v peřinách, prý tím zachováme nejvíc výživných látek - ale to nedokážu posoudit.
Jitka Chodorová
Pohance jsem přišla na chuť asi před rokem, pohankovou moukou zahušťuji veškeré pokrmy, pohanku samotnou vařím vždy v kombinaci se zeleninou jako přílohu masa, ryby, nebo i vajec. Pohanku jí i můj muž, i když jednou pronesl "Je to dobrý, ale nikdy by mě nenapadlo, že budu jíst takový svinstvo". Dobré je to, že to jí.
Zuzana Pivcová
Pohanku mám ráda, ale v létě zahřívá, tak si ji nechám na později.
Květa Řičánková
Vyrostla jsem v kraji kde se pohanka pestovala,ve vesnici byl pán který měl stroj na opracování pohanky. Neloupanou neuvaříte,slupky jsou dobré do polštářků nebo na čaj,dříve se přidávaly do krmení dobytku. Jelita se zde dělala jen s pohankou.Babička ji na zabíjačku uvařila velký kameňák. Kvalitní pohanka musí být bílá,v obchod bývá z dovozu-různě zpracovaná až hnědá,nedobrá a hlavně to dobré co tam má být se ztratí.
Jana Šenbergerová
Pohanku mám ráda. Poprvé jsem ji jedla před lety ve Slovinsku jako zavářku do vydatného hovězího vývaru. Pohankovou lámankou občas zahušťuji různé polévky. Chutná mi na sladko i na slano. Mimo jiné zvyšuje i účinnost vitamínu C.
Miluše Hasenohrlová
Pohanku ráda nemám,zdá se mi nahořklá.
Jitka Hašková
Pohanka je výborná do zeleninových směsí, jako příloha místo rýže k jakémukoliv jídlu. V minulosti byla vydána i pohanková kuchařka.
Jitka Hašková
Pohanka je vynikající. Dozvěděla jsem se o ní na konci 70 let a od té doby ji jím na slano i na sladko.
Dana Puchalská
Pohanku jsem prvně ochutnala u přátel v Beskydech. A od té doby si jí občas uvařím a chutná mi.