Jak dlouho budeme žít a na co umřeme
Ilustrační foto: ingimage.com

Jak dlouho budeme žít a na co umřeme

27. 8. 2019

Ženy se průměrně dožijí téměř osmdesáti dvou let, muži sedmdesáti šesti. Ale průměrná délka života se už, na rozdíl od let předešlých, nezvyšuje.

Nejčastější nemocí obyvatel České republiky je vysoký krevní tlak, nejstarší obyvatele k tomu ještě nejčastěji trápí artróza. Toto a mnoho dalšího o zdraví Čechů se dá vyčíst z údajů Českého statistického úřadu.

Statistici vydali publikaci s názvem Senioři a zdraví. Dá se z ní vyčíst například to, že naděje dožití při narození začíná v České republice stagnovat. Jde o věk, jakého se průměrně mají šanci dožít lidé narození v určité době. V letech 2015 a 2017 byl po delší době zaznamenán pokles naděje dožití, v letech předešlých se zvyšovala. Statistici uvádějí: „Pokud by ke stagnaci či dokonce poklesu naděje dožití při narození v příštích letech opět došlo, je otázka, zda potenciál pro růst střední délky života už není vyčerpán. Pokud by příští roky ukázaly, že střední délka života přestává růst, možnost pracovat do vyššího věku může být ohrožena, což může přinést vysoký nápor na důchodový systém, až početné ročníky, kterým je dnes kolem čtyřiceti let, začnou odcházet do důchodu.“

Jinými slovy, jedná se o naznačení, že současné úvahy, že lidé budou schopni plně pracovat třeba ještě v sedmdesáti a pak si ještě v devadesáti užívat penze cestováním a sportováním, mohou být, mírně řečeno, přehnaně optimistické.

Z různých jiných průzkumů přitom jasně vyplývá, že lidé vyššího věku nepovažují za nejdůležitější to, aby se dožili co nejvíce let, ale to, aby co největší část života prožili ve zdraví a v takovém stavu, který umožňuje plnohodnotný život bez nutnosti být odkázán na pomoc druhých.

Statistici také prozkoumali, jaké nemoci Čechy ve vyšším věku nejčastěji trápí a vedou k tomu, že se už věk zatím přestal prodlužovat.

Nemoc, která postihuje nejvíce obyvatel České republiky, je vysoký krevní tlak. Trpí jí 23, 7 procent celkové populace v Česku, ale mezi lidmi ve věku nad pětasedmdesát let, jich má vysoký krevní tlak 58, 6 procent. Zpráva statistiků zmiňuje, že Státní zdravotní ústav dává toto onemocnění do souvislosti se znečištěným ovzduším, především s polétavým prachem, který přispívá k cévním a respiračním nemocem a právě znečištěné ovzduší je podle této zprávy jednou z příčin, proč se už dál délka života občanů České republiky nezvyšuje.

Další nemocí, která Čechy trápí nejčastěji, je artróza. Ve věku nad sedmdesát pět let jí trpí přes 43 procent obyvatel, ve věkové skupině mezi šedesáti pět až sedmdesáti čtyřmi roky má artrózu více než čtvrtina lidí.

Další nejrozšířenější onemocnění je cukrovka. Ve věku nad sedmdesát pět let jí trpí více než čtvrtina obyvatel. Naopak další nejrozšířenější nemoc, alergie, se týká lidí mladých. Mezi seniory se s nějakou formou alergie potýká pouze asi devět procent lidí.

stárnutí
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%