Znáte mišpuli?
Ilustrační fotografie : pixabay.com

Znáte mišpuli?

24. 8. 2019

Myslím, že je mezi námi hodně čtenářů, kteří mají rádi ovocné speciality. 

A jak jsem tak listovala svojí sbírkou kuchařských knih, narazila jsem i na ovoce neprávem opomíjené, a sice na mišpuli.

U nás se nejvíce pěstuje mišpule německá - Mespilus germanica. 

Plody se sbírají až po prvních mrazících - na přelomu listopadu a prosince. 

A víte, že také příznivě působí při kardiovaskulárních chorobách, nemocech oběhového systému a při zánětlivých onemocněních dýchacích cest? A pomáhají snižovat hladinu cholesterolu.

Jak je vidět, ovoce to je nejen dobré, ale má i léčivé účinky. 

Ale zpět k receptům.

Sladké mišpule 

3 mišpule, scezená šťáva ze 2 pomerančů, 5 lžic cukru, 40 ml rumu

Mišpule zbavíme slupky a vidličkou je rozmačkáme na kaši. Vmícháme do nich pomerančovou šťávu a cukr a nakonec směs dochutíme rumem. Podáváme v malých mističkách.

Mišpulový pohár 

4 mišpule, 2 banán, 1/2 šálku mléka, 1/2 šálku cukru, 1/2 sklenky rumu

Mišpule oloupeme a společně s dalšími přísadami je rozmačkáme a pak rozmixujeme. Podáváme vychlazené v pohárcích. 

Zmrzlina z mišpule 

2 šálky dužiny z mišpule, 4 šálky vody, 2 šálky cukru, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 sáček želatiny

Dužinu z mišpule rozmačkáme a smícháme jí s cukrem rozpuštěným ve vodě. Potom směs přecedíme a smícháme ji s citrónovou šťávou. Želatinu smícháme se dvěma lžícemi vody a ve vodní lázni ji rozpustíme. Želatinu rozmícháme s mišpulovou směsí a dáme zmrazit. 

Mišpule s rozinkami 

1 hrnek dužiny z mišpule, 2 hrnky mléka z prášku, 1 žloutek, 1 lžíce kukuřičné mouky, kousek skořice, 2 lžíce rozinek, 1/2 hrnku cukru

Žloutek, cukr, mouku, skořici a mléko promícháme a na středním ohni za pomalého míchání přivedeme k varu. Jakmile začne směs houstnout, přidáme dužinu z mišpule a dále vše mícháme. Když vznikne hustý krém, odstavíme jej z ohně, rozdělíme do misek a vychladíme. Vychlazený krém v miskách ozdobíme rozinkami. 

Marmeláda z mišpule 

1 kg mišpulí, 500 gr cukru, citrónová šťáva 

Mišpule umyjeme, oloupeme, každou rozkrojíme na čtyři části a zbavíme je semínek. Poté je dáme do velkého hrnce, zastříkneme citrónovou šťávou, přidáme polovinu cukru a dáme je vařit. Jakmile je přivedeme k varu, přidáme zbylý cukr a vaříme, dokud marmeláda nezhoustne. Můžeme ji konzumovat i čerstvou poté, co zchladne. 

Informace jsem čerpala ze svých kuchařských knih. 

 

Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

TÉMATA
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Hašková
Znám ji z dětství, ale nic jsme z ní doma nedělali.
Marie Ženatová
Dano také jsem ji zasadila, moc neroste, vždy jsou na ní tak asi 4 plody - po druhé bych ji asi už nesázela. Díky moc za zajímavé informace.
Dagmar Bartušková
Také ji znám, ale to je tak všechno, co jsem o ní doposud věděla.
Dana Puchalská
Zdeno, mišpule se dají koupit v zahradnických centrech. Nejvíc se jim daří v teplejších částech naší země.
Věra Ježková
Slovo znám, ovoce téměř nejím.
Zuzana Pivcová
Vůbec neznám, akorát se mi vybavilo, že v jednom filmu o Básníkách dávala venkovská zdravotní sestřička (Jana Hlaváčová) Píšťalce (Eva Vejmělková) injekci a pravila, že má zadeček jako mišpulinku. :-D Snad jsem to nepopletla.
Zdenka Soukupová
Dano, kde u nás mišpule rostou? Slyšela jsem o nich, ale nikdy je neviděla. Ani rostliny ani plody. Nebo se dají koupit někde v obchodě?
Dana Puchalská
Ivano, je to jak keř tak i hustě olistěný a opadavý strom-dorůstá do 4 m výšky.
Naděžda Špásová
Mišpuli znám, ale zatím jsem jí neochutnala. :-)
ivana kosťunová
Dano, mišpule je strom, nebo keř ? Promiň neználkovi.