Hledají se dobrovolníci pro výzkum spánku a paměti
Národní ústav duševního zdraví hledá dobrovolníky pro svůj výzkum

Hledají se dobrovolníci pro výzkum spánku a paměti

21. 8. 2019

Kdo má příbuzného po mozkové mrtvici nebo s Alzheimerovou nemocí, tak ví, že člověk na tom může být fyzicky ještě docela dobře, ale jeho hlava už nefunguje, jak by měla.

Ale i mnoho ostatních (a jinak skoro zdravých) lidí má potíže s pamětí, s řečí, se spaním, pociťuje depresi. Lékaři a další odborníci na celém světě proto neustále zkoumají, jak jim pomoci.

Možná znáte MUDr. Cyrila Höschla, je to náš přední psychiatr. Ten je ředitelem Národního ústavu duševního zdraví (NÚDZ) v Klecanech, severně od Prahy. NÚDZ není žádný blázinec, je to výzkumný ústav - instituce, kde se studují jak duševní nemoce a poruchy, tak duševní zdraví. Právě proto potřebuje údaje od mnoha lidí, kteří jsou normální, jen třeba občas zapomínají nebo mají jiné potíže.

NÚDZ nyní hledá dobrovolníky do výzkumu mezi lidmi se zdravou pamětí i mezi pacienty s již potvrzenými poruchami paměti. Jejich studie se zabývá tím, jaký je vztah mezi spánkem, strukturálními změnami mozku a úbytkem paměťových schopností u starších osob. Jejich základní a seriózní výzkumná otázka zní: Zlepšuje se paměť ve spánku díky růžovému šumu? Zástupkyně NÚDZ Jana Adámková nás žádá o spolupráci (já už tam jsem přihlášený, protože to je důležité pro jejich práci).

Jaké lidi NÚDZ pro svou studii potřebuje?
Věk mezi 60 a 85 lety. Člověk s dobrým spánkem, který nebere antidepresiva. Převážně pravák (alespoň z 80%). Je ochoten a může být vyšetřen v magnetické rezonanci (čili nemá kardiostimulátor, nemá magnetické kovy v těle, ani klaustrofobii). Nemá žádné neurologické, ani psychiatrické onemocnění, ani závažná kardiovaskulární onemocnění jako infarkt myokardu, vady chlopní, srdeční arytmii nebo transplantaci srdce. Není závislý na lécích ani na drogách.

A není příliš obézní, takzvaný Body Mass Index (BMI) má nejvýše 35. To buďte skoro v klidu, protože 35 je hrozně moc. Já měřím 177 cm a abych byl obézní s BMI=35, musel bych vážit 110 kg (vážím 78). Kdybyste měl(a) 166 cm, musel(a) byste vážit přes 95 kg, abyste měl(a) BMI 35. 

Takže vidíte, že všechny tyto požadavky většina z vás plní. Ale pozor: výzkum se dělá přímo v NÚDZ v Klecanech, takže zvažte, jestli bydlíte dost blízko a jste ochotni tam přijet. Spojení tam máte i veřejnou dopravou přímo z Prahy, z Kobylis trvá cesta asi čtvrt hodiny autobusem.  

Co vás v NÚDZ čeká?
Spolupráce začíná vyšetřením paměti u psychologa. To trvá asi 2,5 až 3 hodiny. Dále vás čeká vyšetření ve spánkové laboratoři po dobu jedné noci. Za to dostanete odměnu 300 Kč.

Pokud budete splňovat i další kritéria, pozvou vás na jednu až dvě noci do spánkové laboratoře. Zde budou lékaři a jejich asistenti zjišťovat, zda je možné zlepšit paměť během spánku ovlivňováním spánkových rytmů pomocí šumu do uší. Tehdy vám také vyšetří mozek magnetickou rezonancí. Pokud projdete až do této fáze projektu, dostanete odměnu 700 až 1200 Kč.

Co teď udělat?
V případě zájmu vyplňte prosím dotazník. To vám zabere přibližně půl hodiny. Je tady (stačí kliknout): DOTAZNÍK PRO ZÁJEMCE O ÚČAST NA VÝZKUMU. Není to žádný kvíz, je to vážná věc, proto si na vyplňování vyhraďte klidnou dobu.

Jakmile v NÚDZ dotazník vyhodnotí a zjistí, zda se do projektu hodíte či nikoli, ozvou se vám. Předem vám děkuje výzkumný tým a jmenovitě koordinátorka výzkumu Jana Adámková. Můžete jí také předem zavolat na tel. 283 088 161 nebo jí napsat na jana.adamkova@nudz.cz. Řekněte jí nebo napište, že přicházíte z i60. Rádi bychom věděli, kolik žen a mužů se od nás z íčka přihlásilo.

Takže shrnuji: Nejdřív vyplnit dotazník. Když vás pozvou do výzkumu, dohodnete si návštěvu v Klecanech. Veškerá vyšetření vám tam poskytnou zdarma. Naopak obdržíte finanční kompenzaci celkem 300–1500 Kč za čas a výlohy na cestu a stravu, v závislosti na množství vyšetření.

Děkujeme (i za celý NÚDZ), že této výzvě věnujete pozornost.

 

psychika zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%