Fotoreportáž: Výlet do Vimperku
Foto autorka

Fotoreportáž: Výlet do Vimperku

21. 8. 2019

Několik let si plánujeme při pobytu v Blatné výlet do Vimperku a letos se nám to konečně podařilo. Kdysi jsem tam byla se školou na exkurzi v textilní továrně na košile, na to si ale nepamatuji. Pamatuji si, že jsem tam byla pracovně, když jsem pracovala na Barrandově. Točila se tam Štorchova trilogie z pravěku, bydleli jsme tenkrát v hotelu Zlatá Hvězda. Středa 7.8. 2019 se od rána jevila jako ideální den. Bylo polojasno, i když dost teplo, ale dalo se to vydržet.

Vimperk je historické město v okrese Prachatice na úpatí Boubína na Šumavě 694 m n. m. Žije zde přibližně 7 400 obyvatel. Kdysi to bylo spíše německé město, v roce 1930 tu žilo pouze kolem 1200 Čechů z celkového počtu obyvatel 4823, ostatní se hlásili k Německu. Lákal nás hlavně vimperský zámek, který je bohužel v rekonstrukci, nedaleko zámku je Vimperské arboretum. Současným majitelem zámku je Správa NP Šumava. Vimperk byl pravděpodobně druhým českým městem po Plzni, kde se tiskly knihy. Dům zde má knihtiskař Johan Steinbrener, zakladatel vimperské tiskárny. Podklady jsem čerpala z wikipedie, kde zájemci naleznou veškeré další informace.

Na zpáteční cestě jsme se ještě zastavili v Radomyšli, kde je kostel Sv. Jana Křtitele, ke kterému vede lipovou alejí Křížová cesta, a  v  Sedlici u kostela Sv. Jakuba většího. Součástí obou kostelů jsou i místní hřbitovy.

Unaveni, ale spokojeni jsme se vrátili do Blatné, mohli jsme si odškrtnout další položku na seznamu plánovaných výletů. Vimperk je docela hezké městečko, ale bydlet bych tam opravdu nechtěla. Je hodně kopcovitý a domy jsou k sobě jakoby přilepené, chyběl by mi tu prostor.

Pokud se poblíž tohoto města vyskytnete, návštěvu určitě doporučuji.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%