Jak jsem dostala "Itala" i kus sýra
ilustrační foto: pixabay.com

Jak jsem dostala "Itala" i kus sýra

11. 8. 2019

Užívala jsem si návštěvu Švýcarska v mojí velmi oblíbené Basileji, ve městě, ve kterém žije "kus" mojí rodiny a kterou po letech již důvěrně znám. Vždy mě fascinuje krása města a také splavná a stále velmi čistá řeka Rýn.

Ale nejen krása města mě zajímá, velmi ráda navštěvuji trhy, kde se dá ochutnat a koupit mnoho lahůdek nejen domácí výroby, ale přijíždí sem i trhovci z blízké Francie a vzdálenější Itálie. Vždy hlavně obcházím stánky se sýry, které miluji, těžko bych vybrala ten nej...

Jeden stánek mě přece jen zaujal více než ty ostatní, přiznám se, že prodávající byl velmi pohledný a velmi temperamentní Ital středního věku, který stále brebentil něco ve své mateřštině, vyluzoval podivné zvuky, různě se křenil, prostě byl opravdu legrační a nepřehlédnutelný. Nikoho nenechal projít kolem stánku bez povšimnutí, takže i mě odchytil a nabídl mi k ochutnání kousek sýra, který zraje na červených hroznech a tím i jeho chuť je velmi zvláštní, ale moc dobrá.Italsky neumím, tak jsem mu sýr pochválila německy, na což on zareagoval tím, že mi odpověděl také v němčině, že když mi ten sýr tak chutná, že mi věnuje celý bochník, ale musím ho hned od stánku odnést. Okamžitě musí pryč. Své nabídce se upřímně smál, protože kolo sýra mohlo vážit odhadem 25-30 kilogramů a on věděl, že mu ho žádná žena neodnese.

S úsměvem jsem mu poděkovala a řekla mu, že si ho tedy vezmu. On také stále s úsměvem se mě ptal, jestli mám tolik síly, zda ho unesu, to že je podmínka.

Odpověděla jsem mu, že ho neponesu, že si ho odkutálím jako pneumatiku. Nejdříve vykulil oči a pak se tak rozesmál, že to říká dámám už roky a teprve já že jsem ho "dostala". To že ještě nikoho nenapadlo. Oběhl stánek, galantně mi políbil ruku a zeptal se, odkuď pocházím..Odpověděla jsem, že z České republiky, na což řekl, že byl v Praze, že je moc krásná.

Rozloučili jsme se velmi přátelsky, dostala jsem od něj jako pozornost kousek speciálního sýra s lanýži, který byl báječný a také slib, že už bude na to, co nabízí a slibuje, opatrnější. Aby ho přece jen někdo "nevzal za slovo". Při odchodu ještě dodal, abych pozdravovala všechny dámy v Česku, že jsou nejen krásné, ale i chytré a nápadité, což ráda všem dámám vyřizuji.

A já už konečně vím, jak chutná pravý lanýž.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%