Seriál o letničkách: Hledíky
FOTO: archiv autora a pixabay.com

Seriál o letničkách: Hledíky

9. 8. 2019

Když jsem byl malý, nepamatoval jsem si dobře toto jméno, říkal jsem jim pejsci. Vždyť, když se z boku květ zmáčkl, otevíral pes pusu, štěkal. Nevěděl jsem, od čeho jméno hledík vzniklo. Dnes vím, že někomu, kdo mu toto jméno dal, připomínal přilbu s hledím.

Báje praví, že když Herkules zardousil nemejského lva, kterého nebylo možno zabít zbraní, stvořila na jeho počest Flora, bohyně květin v Řecku květinu k jeho ověnčení. Dala jí tvar a barvu krvavé lví tlamy. Bohové odešli do zapomnění nebo do filmů, hledík zůstal i nám.

Botanicky Antirrhinum majus, česky hledík větší. Jinak též lví nebo psí hlava. Květ když se opatrně utrhne a smáčkne ze strany otevře tlamu aby mohl řvát či štěkat. Děti si s květy rádi hrají, "koušou se navzájem".

Náš hledík pochází z jižní Evropy a severní Afriky, kde roste jako plevelná trvalka. Původní druh má menší květy, nachové se žlutým jícnem. Dík šlechtěním a hledáním odchylek se dnes pěstují hledíky k rychlení, jednobarevné, pestré, motýlokvěté, nízké, vysoké, velkokvěté, i s květem plnějším. Pěstuje se od nepaměti, v roce 1701 bylo známo nejméně pět různobarevných odrůd.

Pěstování je snadné. Je letničkou nebo i dvouletkou, trvalkou, podle toho na jakém je stanovišti. Vysévá se do pařeniště, v dubnu. Ven se vysadí kolem ledových, v červnu již plně kvete. Rostliny, které necháme na záhoně, v běžných zimách přežijí, na jaře kvetou dříve. Je možné sít hledík již v lednu do hrnků, k přirychlení.

Zajímavé je, že se po době, kdy byly běžné, bez většího povšimnutí vrací do výsadeb. Snad proto, že z nich jakoby dýchá klid babiččiných zahrádek, proto, že lákají hmyz. Láká i jméno. Představte si, že máte možnost mít v zahradě Kouzlo pohádky, o kterém víte, že je vysoké asi 8O cm a dá se utrhnout i domů do vázy. Rychlené, k řezu jsou u nás raritou, holandské firmy je nabízejí, kromě části prvního čtvrtletí, celý rok. Nízké kompaktní odrůdy se hodí i do výsadeb ve větších nádobách na terasy, zídky, zápraží. Jeden, vysoký oranžově červený nebo naopak bílý může být zajímavou soliterou odrážející se na pozadí stěny z letního cypřišku (Kochia), či živého plotu z červeného dřišťálu (Berberis sp., var.atropurpurea).

Vysazuje se do záhonů, společnost mu mohou dělat všechny stejně vzrůstné letničky. Otužená sadba snáší i pozdní jarní mrazíky. Vysoké a středně vysoké odrůdy se hodí do vazby, používají se k řezu, nízké (jen 20 cm) pouze do výsadeb bez využití k řezu. Pro větší výsadby, kde se předpokládá jakýsi architektonický záměr v skladbě barev se sejí odrůdy dle barev, pro zahrádku se hodí směsi.

Necháme li je na semeno, nevětví, postranní výhony hůře kvetou. Při ceně osiva jaká je, se nevyplatí ho pěstovat. Neobvyklé tvary květů vzniklé křížením jsou zpravidla produktem křížení F 1, nejsou v další generaci stejné, navíc je rostlina opylována hmyzem, nelze běžně zajistit čistotu opylení. Semeno si podržuje klíčivost tři až čtyři roky.

květiny zahrada
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%