Letní mediální škola pro seniory v Seznam.cz účastníky nadchla
Sherlock Senior je vzdělávací program o médiích a dezinformacích

Letní mediální škola pro seniory v Seznam.cz účastníky nadchla

7. 8. 2019

Jak redakce i60.cz informovala na začátku prázdnin společnost Seznam.cz uvítala ve svých řadách účastníky programu Sherlock Senior.

Ten jim formou čtyřdenní stáže ukázal, jak fungují redakce Seznam Zpráv a Televize Seznam, jak vzniká zpravodajství i proč jsou nebezpečné řetězové e-maily a fake news. Program má na starosti editorka Bára Sedláčková, která odpověděla na zvídavé dotazy naší redakce.

Co je to projekt Sherlock Senior?
Sherlock Senior je vzdělávací program o médiích a dezinformacích, který pořádají Seznam Zprávy. Začal jako taková „stáž pro babičky a dědečky”, kteří si u nás zkoušeli novinářskou práci a učili se o dezinformacích. Teď ale budeme jezdit s kurzy o médiích i mimo Prahu a vzdělávat seniory v oblasti řetězových e-mailů.

Proč se ho rozhodla redakce spustit a co si od něj slibuje?
Vidíme, že právě pro seniory může být těžké se zorientovat na internetu, na sociálních sítích a v té spoustě informací a často i dezinformací, které jim chodí do e-mailu. A kdo jiný by jim v tom měl pomáhat, než právě Seznam.cz a Seznam Zprávy.

Stáž prvních seniorů už proběhla, jaké to bylo?
Nikdy jsem neměla na starosti nadšenější, zvídavější a veselejší stážisty! Moc nás potěšilo, nakolik senioři vítali všechny informace o sítích, internetu, dezinformacích nebo řetězových e-mailech.

Proč jsou právě řetězové e-maily tak nebezpečné?
Řetězové e-maily zaplavují schránky českých seniorů. Zprávy jsou ve většině případů politického charakteru, mířené například proti členství České republiky v Evropské unii či NATO. Mnohdy jsou extremistické a velmi urážlivé. Největší problém však vidíme v tom, že více než 50 % takovýchto e-mailů šíří právě senioři, konkrétně lidé starší 65 let.

Co je k tomu vede?
Často jim podobné e-maily přijdou od lidí, kterým důvěřují, jako jsou jejich přátelé, spolužáci, bývalí kolegové či známí. A v tu chvíli je považují za pravdivé, aniž by věnovali větší pozornost obsahu, nebo měli potřebu si informace ověřovat.   

Jak mohou senioři řetězové e-maily rozpoznat, když přijdou od jejich známých?
Právě díky mediální gramotnosti. Starší uživatele internetu lze snadno ovlivnit, proto je velmi důležité učit je rozlišovat pravdivé a nepravdivé informace, jak s nimi kriticky pracovat, jak hledat primární a věrohodné zdroje a upozorňovat je na strategie, které autoři nepravdivých zpráv (hoaxů, dezinformací, fake news) využívají.

Na co dalšího by si senioři měli dát ve své e-mailové schránce pozor?
V e-mailové schránce je zpravidla uchovaný celý náš on-line život. Lidé v ní mají přihlašovací údaje na sociální sítě, do internetového bankovnictví, osobní korespondenci a fotografie nebo důležité profesní údaje. V dnešní době, kdy jsou data o lidech jednou z nejcennějších komodit na internetu, sílí i počet zásahů internetových útočníků. Je proto potřeba schránku správně zabezpečit. Vše začíná u volby správného hesla a péčí o něj. 

Vraťme se zpět k samotnému programu Sherlock Senior. Co senioři v redakci konkrétně dělali?
Chtěli jsme, aby to zvládli i ti nejstarší, připravili jsme tedy program na čtyři dny, vždy čtyři hodiny v průběhu odpoledne. Nejdřív jsme si dali kávu a potom začala série přednášek, diskuzí a malých úkolů nebo praktických ukázek.

Bude Seznam.cz v projektu pokračovat?
Ano, budeme se setkávat se seniory – jednak při pokračování mediální školy u nás v redakci a jednak ve městech různě po republice. Taková setkání mají ale přirozeně omezenou kapacitu, chystáme tedy také newsletter o řetězových e-mailech nebo různé materiály o dezinformacích, od plakátů po vzdělávací videa. Chceme dále pracovat i s dosavadními účastníky.

Jak se mohou senioři do projektu zapojit?
Sami senioři se můžou přihlásit na mediální školu u nás v redakci nebo nás mohou pozvat do města, kde žijí a my se za nimi rádi vypravíme. Pořád ale vidím velkou výzvu v tom, jak se dostat k lidem, kteří by takový kurz potřebovali nejvíc a kteří se přitom nikdy nepřihlásí.

 

zpetna-vazba-ucastniku-sherlock-senior.png

Seznam
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.