Děti z tloušťky nevyrostou, musí sportovat
Foto: Archiv

Děti z tloušťky nevyrostou, musí sportovat

15. 8. 2019

Kdo před pár lety vycestoval do Ameriky nebo třeba do Austrálie, byl často zaskočen tím, kolik je zde obézních dětí. To jsou ty jejich hamburgery a coca-cola, říkali jsme si. Jenže teď máme stejný problém. Minimálně 10 procent českých dětí trpí obezitou, na váze nejčastěji přibírají mezi 5. a 9. rokem, kdy by měly být nejčipernější. 

Často slýcháme, že „děti z tloušťky vyrostou“. „Naopak – „na tloušťku se zakládá“ právě v nejmladším věku. Za zvláště rizikové považují odborníci nástup do školy, kdy děti tráví mnohem více času sezením v lavici a při učení, ve srovnání s „hravou“ dobou v mateřské školce, druhé rizikové období pak přichází v pubertě.

Zároveň v raném věku je důležité nepropásnout období, kdy se u dětí utvářejí návyky a kdy přebírají životní styl svých rodičů. "Pokud se v tuto dobu naučí, že pravidelný pohyb do života přirozeně patří, určitě nebudou muset v pozdějším věku bojovat s obezitou,“ říká cvičitelka Kristýna Přibylová.

Důležitá je pravidelnost
Například podle studie Státního zdravotnického ústavu trpělo v roce 2016 v České republice obezitou asi 10 procent českých dětí, přičemž k největšímu nárůstu docházelo mezi 5. a 9. rokem, tedy v období, kdy by měly být nejčipernější. 

Pohybové aktivity dětí můžeme rozdělit na „přirozené“ a „vedené“. Přirozený pohyb, tedy ten, který děti mají s rodiči venku, na hřišti, v herně, na procházce, na kole či v lese, se dá provozovat vždy, když na něj děti „mají čas“, a nemá žádná přesně daná pravidla. Oproti tomu „vedený“ pohyb svá pravidla má.

"Při pravidelném cvičení je u dětí prokázán pozitivní vliv na jejich mentální aktivitu. Zároveň je jednoznačně prokázáno, že děti zvyklé na pravidelnou pohybovou aktivitu postihne v dětství méně úrazů, protože jsou šikovnější a „umí padat“. Při sportu rovněž nacházejí nové kamarády, učí se spolupracovat a hrát fair play, což si pak odnášejí i do běžného života,“ uzavírá Kristýna Přibylová, která před sedmi lety založila specializované dětské tělocvičny Monkeyˈs Gym, když marně sháněla pro svého dvouletého syna výuku pohybové výchovy.

vnoučata
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.