Spotřeba hub neklesá,
zejména díky seniorům

Spotřeba hub neklesá,
zejména díky seniorům

25. 10. 2012

Ještě minimálně do konce tohoto týdne budou pokračovat houbařské "žně" v českých lesích. Podle odhadů mykologů by mohl být letošek celkově ještě lepší než nadprůměrný loňský rok, kdy jich houbaři nasbírali téměř 30 tisíc tun.

„Jestli to vydrží alespoň do poloviny listopadu, tak by to lepší být mohlo. Nesmí ale přijít velké mrazy. Momentálně je v lesích hub ohromné množství,“ řekl uznávaný plzeňský mykolog Svatopluk Holec. Jarní sezona byla standardní, ale poté nastala měsíc trvající velká vedra, která vše zpozdila.

„V tuto chvíli je sezona pořád na houby výborná, najdete od václavek přes čirůvky po hřiby,“ uvedl Jaroslav Klán, místopředseda České vědecké společnosti pro mykologii a šéf Národní referenční laboratoře pro jedovaté houby. Zlomové období, tedy mrazy, meteorologové hlásí už na víkend, mnoho hub by pak mohlo zmizet. Václavky a hlíva ale ještě v listopadu budou.

Podle Holce lidé vědí o houbách stále více. Poučenější houbaři sbírají v Česku 20 až 25 druhů, hodně poučení do 50. Poslední sociologické sondy uvádějí, že osm z deseti dospělých Čechů jde alespoň jednou za rok na houby. „Klonil bych se skoro k tomu, že jsme nejlepší sběrači hub na světě. Možná by s námi mohli soutěžit Poláci, trochu Ukrajinci, Bavorsko a části Rakouska. Nevím, proč Skandinávie vůbec nesbírá, možná ze strachu," sdělil Klán.

Spotřeba hub je pořád na stejné úrovni, mezi sedmi až deseti kilogramy na hlavu a rok včetně průmyslově pěstovaných. Nejčastěji sbíranými houbami jsou hřibovité – hřiby hnědý (poddubák), smrkový a dubový. Na Plzeňsku vede hřib strakoš a klouzek modřínový (sličný). Hodně se sbírají babky, po letech se opět objevují lišky.

Spotřeba neklesá díky seniorům, kteří konzumují i 50 až 70 kilogramů ročně. „Mladí půjdou spíš na houby do supermarketů, než aby se procházeli po lese. Plyne to z toho bláznivého tempa. Na houby musíte mít čas a trochu o nich přemýšlet,“ dodal Klán.

hobby houby
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.