Co jste nevěděli o českém vinařství?
Ilustrační foto: pixabay.com

Co jste nevěděli o českém vinařství?

3. 8. 2019

Nejlepší, nejstarší, nejmalebnější, nejčervenější. I toto jsou přívlastky českých vín. Tak schválně, věděli jste, že...

Nejlepší vína každoročně najdete ve sklepení valtického zámku. Je zde totiž umístěna celoroční degustační expozice 100 nejlepších moravských a českých vín pro daný rok. Degustaci můžete spojit s návštěvou zámku nebo výletem po malebném Lednicko-valtickém areálu.

Nejvíce vinařů v České republice najdete v obci Velké Bílovice. Vinice zde najdete na každém kroku a hospodaří na nich přes 1000 malých rodinných vinařství i velkých renomovaných firem. Jestli u nás někde skutečně nehrozí, že byste nesehnali víno, tak je to právě ve Velkých Bílovicích.

Nejstarší vesnickou památkovou rezervaci u nás najdete na Slovácku, v obci Petrov, na jejímž okraji se podařilo zachovat unikátní areál historických vinných sklepů zvaný Plže. Okolo 80 vinných sklepů s barokně zdobenými průčelími v nezaměnitelné modro-bílé kombinaci zde budovali vinaři už od 15. století.

Nejmalebnější vinice u nás – Šobes se rozkládá na prosluněném úbočí skalního ostrohu v meandru řeky Dyje v samém srdci Národního parku Podyjí nedaleko Znojma. Právě blízkost řeky, jedinečná půda a ideální sklon svahu dělá z vinice evropský unikát, o čemž se na konci cesty můžete přesvědčit v ochutnávkovém stánku.

Nejčervenější oblastí, tedy místem, kde se u nás vyrábí nejvíce červených vín jsou Modré hory. Zatímco jinde na jižní Moravě převládají spíše bílá vína, nejautentičtější vhled do produkce červených a růžových vín u nás najdete právě v mikroregionu sdružujícím známé vinařské obce – Velké Pavlovice, Bořetice, Kobylí, Němčičky a Vrbici.

víno
Hodnocení:
(5.3 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.