Lžičník lékařský uzdravuje i chutná
Ilustrační fotografie :zahrada cs.com

Lžičník lékařský uzdravuje i chutná

2. 8. 2019

Dnes vám chci napsat o jedné velice zajímavé rostlině. Je to lžičník lékařský - Cochlearia officinalis. V oblastech severního Německa jí říkají lžičková řeřicha.

Roste v každé dostatečně vlhké půdě. Neprospívá jí umístění na prudkém slunci. Kvete bílými medově vonícími květy, které přitahují motýly a včely. Lžičník lze pěstovat i na balkonech. 

Když lžičník na zimu přikryjeme chvojím, můžeme zelené listy sbírat i v zimě.

Kdysi se mu říkalo kurdějová bylina. Námořníci si ji nakládali do soli a brali s sebou na dlouhé plavby po moři. Obsahuje totiž vysoký podíl vitamínu C.

Léčebné účinky

Je výborný na revma a revmatoidní artrózu. Má desinfekční účinky, podporuje látkovou výměnu, má mírně projímavé účinky, čistí krev a podporuje činnost jater a žlučníku. Dále jej používáme při zánětech dutiny ústní a při angínách. Je močopudný. 

Sběr

Sbíráme hlavně zelené listy a nať. Můžeme si ho i nasušit.

Čaj pro podporu činnosti jater, žlučnku a vylučování odpadních látek ledvin

2 čajové lžičky nati zalijeme 250 ml horké vody a po 10 minutách scedíme. Pijeme 3 x denně po jídle.

Lžičníkové víno

20 - 30 gr nati rozmačkáme a zalijeme 1 litrem červeného vína. Necháme 8 dní macerovat a pak scedíme. Pijeme denně 1 - 2 sklenky  (0,05 l).

Tinktura

Zavařovací sklenici volně naplníme pokrájenými listy lžičníku. Zalijeme 38 % alkoholem a necháme macerovat cca 1 měsíc. Potom scedíme. Užíváme 20 - 30 kapek denně. Lze používat i zevně. Je skvělá jako ústní voda.

1 plnou čajovou lžičku tinktury dáme do 1/2 l vody a používáme jako koktadlo.

Využití  v gastronomii

Chutná jako řeřicha. Listy jsou skvělé jako salát a nadrobno nasekané sypeme na vařené brambory. A moc dobré jsou nadrobno nakrájené listy na chlebu namazaném máslem nebo sádlem, stejně jako pažitka.  

Také se z listů lžičníku lisuje zdravá čerstvá šťáva.

Salát

1 malý ledový salát, 4 rajčata, 2 cibule, 50 gr listů lžičníku, 50 gr listů pampelišky, 50 gr ptačince a podobných planě rostoucích rostlin, které nám chutnají. Vše pokrájíme nadrobno a smícháme s dresinkem.

Dresink - 2 kelímky nízkotučného jogurtu, 1/2 šálku ovocného octa, 2 polévkové lžíce středně ostré hořčice, 1 čajová lžička kari, citonová šťáva, sůl, cukr a pepř. Jako přílohu volíme buď chléb nebo pečivo.

 Dříve se poupata nakládala stejně jako artyčoky. 

Informace k článku jsem čerpala ze svých zápisků.

 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.