Náprstkovo muzeum vítá
obdivovatele mayovek

Náprstkovo muzeum vítá
obdivovatele mayovek

24. 10. 2012

Náprstkovo muzeum připravilo výstavu pro všechny milovníky příběhů z Divokého západu, které ve své fantazii stvořil spisovatel Karel May. Expozice vznikla u příležitosti letošního 170. výročí jeho narození a 100. výročí jeho úmrtí. Příběhy indiánského náčelníka Vinnetoua a jeho bílého bratra Old Shatterhanda mají ale stále své obdivovatele.

Expozice připomíná informace o nesnadném životě slavného autora a upozorní na jeho stopy na českém území. Návštěvníci se také dostanou prostřednictvím exponátů do míst, kde se natáčely slavné filmy s příběhy Vinnetoua a Old Shatterhanda. Od natočení legendárního filmu Poklad na Stříbrném jezeře uplynulo již 50 let.

Výstava zavede návštěvníky do dvou míst - Severní Ameriky a Orientu. "Vedle těchto reálných míst ale také zájemce provede světem románů Karla Maye, světem jejich následných filmových zpracování a ukáže i svět kultu, který jeho romány i filmy vytvořily," uvádí autor expozice Petr Mašek.

Na výstavě se návštěvník seznámí s postavami Mayových románů, statečnými indiány, zálesáky, beduíny i Kurdy a dalšími hrdiny, ale i s odpornými zloduchy, otrokáři, zrádci a vrahy. Karel May vytvořil svět plný nespravedlností, často i krutostí a násilí, ale vnesl do něj naději na možnost změny, na nečekaný obrat. V tuto naději uvěřilo mnoho lidí několika generací, které jeho hrdiny obdivovaly.

Lákadlem pro návštěvníky bude podle pořadatelů autentická puška z muzea Karla Maye z Radebeulu, ale i celá řada cenných indiánských nástrojů, zbraní či obleků. Divák spatří reálné předměty indiánských kultur i orientálního světa, které zároveň hrály významné role v Mayových dílech.

Karel May výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.